Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Σύγκριση μονάδων παραγωγής φέτας πριν και μετά την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO22000

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Καλομοίρης, Βασίλης el
dc.date.accessioned 2020-01-08T10:19:51Z
dc.date.available 2020-01-08T10:19:51Z
dc.date.issued 2020-01-08
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18624
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Σύγκριση μονάδων παραγωγής φέτας πριν και μετά την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO22000 el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Τυροκομία el
heal.keyword Τυρί el
heal.keyword Διατροφή el
heal.keyword Ασφάλεια τροφίμων el
heal.keyword Συστήματα διαχείρισης el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2016-11-14
heal.abstract Στην παρούσα εργασία, εξετάζεται η εφαρμογή του προτύπου ISO22000 σε μια εταιρεία παραγωγής φέτας. Γίνεται μια σύντομη ανάλυση στο σύστημα HACCP καθώς το ISO 22000 αποτελεί συνέχειά του. Στο σύστημα HACCP μέσα από την ανάλυση και την αξιολόγηση κινδύνων θα προσδιοριστούν χωριστά τα κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCPs), με την χρήση του πίνακα Εντοπισμού των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου και το κατάλληλο ερωτηματολόγιο και θα εφαρμοστεί το σχέδιό του. Όσον αφορά την ανάλυση του συστήματος ISO22000, γίνεται ο προσδιορισμός των απαραίτητων Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων και εντοπίζονται τα CCPs. Στόχος είναι να αποδειχτεί ότι με την χρήση του συστήματος ISO22000 αντιμετωπίζεται επαρκώς κάθε κίνδυνος που μπορεί να προκύψει σε κάθε στάδιο της παραγωγής, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τόσο στην υγεία των καταναλωτών, όσο και στην ποιότητα του προϊόντος. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της τυροκομίας και ακολουθεί η θρεπτική αξία που προσφέρουν τα τυροκομικά προϊόντα στην διατροφή του ανθρώπου. Στη συνέχεια ακολουθεί ο ορισμός HACCP και των κρίσιμων σημείων ελέγχου. Γίνεται διεξοδική ανάλυση της νομοθεσίας του συστήματος ISO22000, τι περιλαμβάνει, σε ποια στάδια της παραγωγής γίνεται ο έλεγχος για να αποφευχθεί η επιμόλυνση των προϊόντων με μικροοργανισμούς που είναι επιβλαβής για την υγεία των καταναλωτών, τι πολιτική πρέπει να ακολουθεί μια τυροκομική μονάδα έτσι ώστε να διαθέτει ασφαλή προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό. Ακολουθούν μια αναφορά στις ασθένειες που μεταδίδονταν στο καταναλωτικό κοινό λόγω ελλιπούς ελέγχου στα στάδια παραγωγής των τυροκομικών μονάδων, καθώς και η μικροβιολογία των τυριών. Τέλος γίνεται αναφορά στα κρίσιμα σημεία ελέγχου κατά τη διάρκεια της τυροκομικής επεξεργασίας, σύμφωνα με το πρότυπο ISO22000, αναλύονται ποιοι κίνδυνοι αποφεύγονται στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πρότυπο, σε σύγκριση με εκείνες που δεν το κάνουν, και ακολουθούν σύντομοι πίνακες ανάλυσης των παραπάνω. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics