dc.contributor.author | Καλομοίρης, Βασίλης | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-08T10:19:51Z | |
dc.date.available | 2020-01-08T10:19:51Z | |
dc.date.issued | 2020-01-08 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18624 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Σύγκριση μονάδων παραγωγής φέτας πριν και μετά την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO22000 | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Τυροκομία | el |
heal.keyword | Τυρί | el |
heal.keyword | Διατροφή | el |
heal.keyword | Ασφάλεια τροφίμων | el |
heal.keyword | Συστήματα διαχείρισης | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-11-14 | |
heal.abstract | Στην παρούσα εργασία, εξετάζεται η εφαρμογή του προτύπου ISO22000 σε μια εταιρεία παραγωγής φέτας. Γίνεται μια σύντομη ανάλυση στο σύστημα HACCP καθώς το ISO 22000 αποτελεί συνέχειά του. Στο σύστημα HACCP μέσα από την ανάλυση και την αξιολόγηση κινδύνων θα προσδιοριστούν χωριστά τα κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCPs), με την χρήση του πίνακα Εντοπισμού των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου και το κατάλληλο ερωτηματολόγιο και θα εφαρμοστεί το σχέδιό του. Όσον αφορά την ανάλυση του συστήματος ISO22000, γίνεται ο προσδιορισμός των απαραίτητων Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων και εντοπίζονται τα CCPs. Στόχος είναι να αποδειχτεί ότι με την χρήση του συστήματος ISO22000 αντιμετωπίζεται επαρκώς κάθε κίνδυνος που μπορεί να προκύψει σε κάθε στάδιο της παραγωγής, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τόσο στην υγεία των καταναλωτών, όσο και στην ποιότητα του προϊόντος. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της τυροκομίας και ακολουθεί η θρεπτική αξία που προσφέρουν τα τυροκομικά προϊόντα στην διατροφή του ανθρώπου. Στη συνέχεια ακολουθεί ο ορισμός HACCP και των κρίσιμων σημείων ελέγχου. Γίνεται διεξοδική ανάλυση της νομοθεσίας του συστήματος ISO22000, τι περιλαμβάνει, σε ποια στάδια της παραγωγής γίνεται ο έλεγχος για να αποφευχθεί η επιμόλυνση των προϊόντων με μικροοργανισμούς που είναι επιβλαβής για την υγεία των καταναλωτών, τι πολιτική πρέπει να ακολουθεί μια τυροκομική μονάδα έτσι ώστε να διαθέτει ασφαλή προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό. Ακολουθούν μια αναφορά στις ασθένειες που μεταδίδονταν στο καταναλωτικό κοινό λόγω ελλιπούς ελέγχου στα στάδια παραγωγής των τυροκομικών μονάδων, καθώς και η μικροβιολογία των τυριών. Τέλος γίνεται αναφορά στα κρίσιμα σημεία ελέγχου κατά τη διάρκεια της τυροκομικής επεξεργασίας, σύμφωνα με το πρότυπο ISO22000, αναλύονται ποιοι κίνδυνοι αποφεύγονται στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πρότυπο, σε σύγκριση με εκείνες που δεν το κάνουν, και ακολουθούν σύντομοι πίνακες ανάλυσης των παραπάνω. | el |
heal.advisorName | Βαρζάκας, Θεόδωρος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
The following license files are associated with this item: