dc.contributor.author | Μητροπούλου, Μαργαρίτα | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-09T09:32:07Z | |
dc.date.available | 2020-01-09T09:32:07Z | |
dc.date.issued | 2020-01-09 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18634 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Ανάπτυξη μεθοδολογίας για σύγκριση των αποτελεσμάτων των αρωματικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου με βάση χημική και γευσιγνωστική ανάλυση | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.secondaryTitle | Συγκριτική μελέτη στα αρωματικά συστατικά του ελαιολάδου όπως αυτά προέκυψαν από τη χημική ανάλυση και τον οργανοληπτικό έλεγχο της ομάδας γευσιγνωσίας | el |
heal.keyword | Αρωματικές ενώσεις | el |
heal.keyword | Συγκριτική ανάλυση | el |
heal.keyword | Χημική ανάλυση | el |
heal.keyword | Γευσιγνωσία | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-07-05 | |
heal.abstract | Ως ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με μεγάλη θρεπτική αξία, το ελαιόλαδο, αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης στη παρούσα εργασία. Συγκεκριμένα έγινε συγκριτική μελέτη των αρωματικών συστατικών του όπως αυτά προέκυψαν από την χημική ανάλυσή του και τον οργανοληπτικό του έλεγχο. Η αντικειμενικότητα του γευσιγνώστη έγκειται στην εμπειρία του να γεύεται και να κρίνει βάσει διαδικασιών που παρουσιάζονται στο 4ο κεφάλαιο της εργασίας. Από την άλλη μεριά η ανάλυση σε εργαστήριο βασίζεται σε πραγματικούς αριθμούς χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης και μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη ή μη των πτητικών ουσιών που ένας γευσιγνώστης διακρίνει. Πειραματικά αρκεί να στηθεί μία μέθοδος κατά την οποία οι πτητικές ουσίες συλλέγονται και μεταφέρονται προς ανάλυση στον αέριο χρωματογράφο- φασματόμετρο μάζας. Θεωρητικά, κατά την ανάπτυξή του ένα δένδρο μπορεί μέσω του χώματος να αποκτήσει χαρακτηριστικά όπως διαφορετικά αρώματα. Πρακτικά, η ανίχνευση αυτών έχει να αντιμετωπίσει ποικίλα προβλήματα. Κάποια από αυτά, όπως ο τρόπος απορρόφησης των πτητικών ουσιών, λύνονται με μεθόδους όπως η άμεση εκχύλιση τους σε προσροφητικές ίνες (ίνες SPME) ενώ δρα θερμότητα στο δείγμα, κάποια άλλα, όπως η επαρκής ποσότητα των πτητικών ουσιών για εμφανή αποτελέσματα κατά την ανάλυση στον GC-MS, δεν κατάφεραν να αντιμετωπιστούν. Για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων έγινε ανάλυση πρότυπων αρωματικών εκχυλισμάτων, που λειτούργησαν και ως μέτρο σύγκρισης, καθώς επίσης και απόπειρα πρόσμιξης των δειγμάτων με κάποια από αυτά. Η θερμοκρασία στην οποία θερμάνθηκαν τα δείγματα και η μέθοδος εκχύλισης είναι αυτά που συμπερασματικά θα αμφισβητηθούν για τα μη αρκετά αποτελέσματα, ενώ η μέθοδος του οργανοληπτικού ελέγχου μέσω της γευσιγνωσίας, θα συνεχίσει να φέρει αποτελέσματα, που στη παρούσα μελέτη δεν μπορούν να είναι εμπεριστατωμένα από πλευράς χημικής αναλύσεως. | el |
heal.advisorName | Καπόλος, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: