Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Επίδραση του Διοξειδίου του Άνθρακα ως παράγοντα ξήρανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σαπουνιού

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Μαντζιώρη, Μαρία el
dc.date.accessioned 2020-01-09T09:41:58Z
dc.date.available 2020-01-09T09:41:58Z
dc.date.issued 2020-01-09
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18635
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Επίδραση του Διοξειδίου του Άνθρακα ως παράγοντα ξήρανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σαπουνιού el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Ελαιόκαρπος el
heal.keyword Συστατικά el
heal.keyword Παραγωγή ελαιολάδου el
heal.keyword Σάπωνες el
heal.keyword Πειραματική μελέτη el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2016-07-05
heal.abstract Η ιστορία της παραγωγής και χρησιμοποιήσεως του σαπουνιού, ως μέσου καθαρισμού, χάνεται στα βάθη των αιώνων και αποτέλεσε αντικείμενο βιομηχανικής δραστηριότητας. Στη παρούσα εργασία έγινε μελέτη ως προς τον τρόπο ξήρανσης των σαπώνων. Χρησιμοποιήθηκε CO2 για τη ξήρανση τους, ενώ μέχρι στιγμής τα σαπούνια τοποθετούνται σε χώρους οι οποίοι είναι δροσεροί και δεν έχουν υγρασία. Χρησιμοποιήθηκε ένας θάλαμος, ελεγχόμενων συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας με τη παροχή μόνο CO2 μέσα στον οποίο τοποθετήθηκαν σαπούνια μετά το στάδιο της ωρίμανσης τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των σαπώνων στο θάλαμο γίνονταν μετρήσεις οι οποίες έλεγχαν την ποιότητα τους για να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποια αλλαγή στα χαρακτηριστικά τους όπως pHκαι περίσσεια ελεύθερου καυστικού αλκάλεως. Οι μετρήσεις που έγιναν στα δείγματα αφού αυτά μπήκαν στο θάλαμο παροχής CO2 είχαν γίνει και πριν τοποθετηθούν εκεί με σκοπό να γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων των πειραμάτων. Μερικά από τα δείγματα πριν μπουν στο θάλαμο δε παρουσίαζαν περίσσεια ελεύθερου καυστικού αλκάλεως ενώ μετά από τη διοχέτευση σε αυτά CO2 παρατηρήθηκε ελεύθερο καυστικό άλκαλι. Με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το CO2 στη παρούσα έρευνα δηλαδή με τη παροχή μόνο αυτού και στις συνθήκες αυτές της υγρασίας και της θερμοκρασίας που επιλέχθηκαν, δεν είναι κατάλληλο για τη ξήρανση των σαπώνων διότι αλλάζει τα χαρακτηριστικά τους και τα κάνει πολύ βασικά, πράγμα το οποίο δεν τα καθιστά, βάση νομοθεσίας, κατάλληλα για χρήση. el
heal.advisorName Καπόλος, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics