Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Φυσικές μαύρες επιτραπέζιες ελιές «ΘΡΟΥΜΠΑ ΘΑΣΟΥ»

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μάρκου, Κατερίνα el
dc.date.accessioned 2020-01-09T10:27:14Z
dc.date.available 2020-01-09T10:27:14Z
dc.date.issued 2020-01-09
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18640
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Φυσικές μαύρες επιτραπέζιες ελιές «ΘΡΟΥΜΠΑ ΘΑΣΟΥ» el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.secondaryTitle – Επεξεργασία και Μικροβιολογία el
heal.keyword Ελιές el
heal.keyword Θάσος el
heal.keyword Ελαιοκαλλιέργεια el
heal.keyword Επιτραπέζια ελιά el
heal.keyword Επεξεργασία el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2015-11-24
heal.abstract Η ξηράλατη ελιά Θρούμπα Θάσου αποτελεί μία παραδοσιακή ποικιλία φυσικής μαύρης επιτραπέζιας ελιάς που απαντάται στη χώρα μας. Καλλιεργείται στο νησί της Θάσου και επεξεργάζεται ως επι των πλείστων στο συνεταιριστικό εργοστάσιο των παραγωγών που βρίσκεται εκεί. Ο συγκεκριμένος εμπορικός τύπος ελιάς παράγεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως στην Αλγερία, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία και είναι διεθνώς γνωστός με την επωνυμία “ελιές ελληνικού τύπου”. Κατά την ξηράλατη επεξεργασία, το αλάτι δρα ως αφυδατικός παράγοντας απομακρύνοντας από τον καρπό μέσω της διαδικασίας της ώσμωσης διάφορα φυτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων είναι και η ελευρωπαΐνη, ενώ ταυτόχρονα ο ελαιόκαρπος απορροφά αλάτι μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται σταδιακή εκπίκρανση του καρπού η οποία συνοδεύεται με απώλεια υγρασίας και συρρίκνωση του ελαιόκαρπου. Για το λόγο αυτό η ξηράλατη επεξεργασία χαρακτηρίζεται ως διαδικασία ωρίμανσης (curing) και όχι ως διαδικασία ζύμωσης. Η ποικιλία της Θρούμπας ή αλλιώς της θρουμπολιάς παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα η οποία έγκειται στο γεγονός ότι ξεπικρίζει επάνω στο δένδρο, όταν εισέρχεται στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η φυσική εκπίκρανση του καρπού της θρουμπολιάς οφείλεται στην ανάπτυξη του μύκητα Phoma oleae στη σάρκα της ελιάς, ο οποίος υδρολύει την ελευρωπαΐνη με την παραγωγή ενζύμων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η παρουσίαση μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης της καλλιέργειας, της επεξεργασίας και της μικροβιολογίας της επιτραπέζιας ελιάς Θρούμπας Θάσου, η ανάλυση των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να παρουσιάζει το προϊόν αυτό και η παράθεση νέων μεθόδων και τεχνολογιών που αφορούν στην παρασκευή του. el
heal.advisorName Παπαδέλλη, Μαρίνα el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές