dc.contributor.author | Μάρκου, Κατερίνα | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-09T10:27:14Z | |
dc.date.available | 2020-01-09T10:27:14Z | |
dc.date.issued | 2020-01-09 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18640 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Φυσικές μαύρες επιτραπέζιες ελιές «ΘΡΟΥΜΠΑ ΘΑΣΟΥ» | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.secondaryTitle | – Επεξεργασία και Μικροβιολογία | el |
heal.keyword | Ελιές | el |
heal.keyword | Θάσος | el |
heal.keyword | Ελαιοκαλλιέργεια | el |
heal.keyword | Επιτραπέζια ελιά | el |
heal.keyword | Επεξεργασία | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2015-11-24 | |
heal.abstract | Η ξηράλατη ελιά Θρούμπα Θάσου αποτελεί μία παραδοσιακή ποικιλία φυσικής μαύρης επιτραπέζιας ελιάς που απαντάται στη χώρα μας. Καλλιεργείται στο νησί της Θάσου και επεξεργάζεται ως επι των πλείστων στο συνεταιριστικό εργοστάσιο των παραγωγών που βρίσκεται εκεί. Ο συγκεκριμένος εμπορικός τύπος ελιάς παράγεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως στην Αλγερία, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία και είναι διεθνώς γνωστός με την επωνυμία “ελιές ελληνικού τύπου”. Κατά την ξηράλατη επεξεργασία, το αλάτι δρα ως αφυδατικός παράγοντας απομακρύνοντας από τον καρπό μέσω της διαδικασίας της ώσμωσης διάφορα φυτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων είναι και η ελευρωπαΐνη, ενώ ταυτόχρονα ο ελαιόκαρπος απορροφά αλάτι μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται σταδιακή εκπίκρανση του καρπού η οποία συνοδεύεται με απώλεια υγρασίας και συρρίκνωση του ελαιόκαρπου. Για το λόγο αυτό η ξηράλατη επεξεργασία χαρακτηρίζεται ως διαδικασία ωρίμανσης (curing) και όχι ως διαδικασία ζύμωσης. Η ποικιλία της Θρούμπας ή αλλιώς της θρουμπολιάς παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα η οποία έγκειται στο γεγονός ότι ξεπικρίζει επάνω στο δένδρο, όταν εισέρχεται στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η φυσική εκπίκρανση του καρπού της θρουμπολιάς οφείλεται στην ανάπτυξη του μύκητα Phoma oleae στη σάρκα της ελιάς, ο οποίος υδρολύει την ελευρωπαΐνη με την παραγωγή ενζύμων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η παρουσίαση μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης της καλλιέργειας, της επεξεργασίας και της μικροβιολογίας της επιτραπέζιας ελιάς Θρούμπας Θάσου, η ανάλυση των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να παρουσιάζει το προϊόν αυτό και η παράθεση νέων μεθόδων και τεχνολογιών που αφορούν στην παρασκευή του. | el |
heal.advisorName | Παπαδέλλη, Μαρίνα | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: