dc.contributor.author | Μαράκου, Αγγελική | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-09T12:48:35Z | |
dc.date.available | 2020-01-09T12:48:35Z | |
dc.date.issued | 2020-01-09 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18647 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Μελέτη βιωσιμότητας μικροενθυλακωμένων κυττάρων LACTOBACILLUS CASEI σε συνθήκες προσομοίωσης του Γαστρεντερικού συστήματος | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Ενθυλάκωση | el |
heal.keyword | Προσομοίωση | el |
heal.keyword | Βιωσιμότητα | el |
heal.keyword | Γαστρεντερικό σύστημα | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2015-05-18 | |
heal.abstract | Η μικροενθυλάκωση (microencapsulation) ως μια μέθοδος εγκλεισμού βρίσκει εφαρμογή από τη βιομηχανία των τροφίμων και των φαρμάκων, μέχρι τη βιομηχανία καλλυντικών και την κλωστοϋφαντουργία. Στη βιομηχανία τροφίμων, η μικροενθυλάκωση έχει ευρέως χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των προβιοτικών. Μεταξύ των παραπάνω τεχνικών, μια από τις καθιερωμένες μεθόδους είναι η ξήρανση με ψεκασμό. Σκοπός της μελέτης είναι η βιωσιμότητα μικροενθυλακωμένων κυττάρων L. casei σε συνθήκες προσομοίωσης του γαστρεντερικού συστήματος. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η βιωσιμότητα των μικροενθυλακωμένων, σε αλγινικό ασβέστιο, κυττάρων Lactobacillus casei ATCC 393, σε συνθήκες προσομοίωσης του γαστρεντερικού συστήματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε συνθήκες προσομοίωσης γαστρικών υγρών και διαλυμάτων χολικών αλάτων, η μικροενθυλάκωση παρείχε σημαντική προστασία σε σχέση με τα ελεύθερα κύτταρα. Συγκεκριμένα ακόμα και μετά από 3 ώρες σε συνθήκες προσομοίωσης γαστρικών υγρών η μείωση της βιωσιμότητας ήταν μόνο 0,36 logcfu/g σε pH 3 και 1,63 logcfu/g σε pH 2. Στον αντίποδα η μείωση στα ελεύθερα κύτταρα ήταν 1,46 logcfu/g και 4,03 logcfu/g σε pH 3 και pH 2 αντίστοιχα. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στην περίπτωση των διαλυμάτων χολικών αλάτων μετά από 6 ώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν ο αριθμός των ζώντων μικροενθυλακωμένων κυττάρων του Lactobacillus casei παράμεινε σε αριθμούς μεγαλύτερους από 6 logcfu/g, που είναι σημαντικό για τον χαρακτηρισμό των προϊόντων ως προβιοτικά. Η μικροενθυλάκωση με την χρήση της εξώθησης παρείχε σημαντική προστασία στα κύτταρα του L. casei σε όλες τις συνθήκες που μελετήθηκαν. | el |
heal.advisorName | Κανδύλης, Παναγιώτης | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: