Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Κινητική μελέτη αποικοδόμησης Αφλατοξινών με όζον στο σιτάρι

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Τακα, Αρετή el
dc.date.accessioned 2020-01-10T10:47:32Z
dc.date.available 2020-01-10T10:47:32Z
dc.date.issued 2020-01-10
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18656
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Κινητική μελέτη αποικοδόμησης Αφλατοξινών με όζον στο σιτάρι el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Μυκοτοξίνες el
heal.keyword Τοξικότητα el
heal.keyword Τρόφιμα el
heal.keyword Σιτάρι el
heal.keyword Πειραματική μελέτη el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2015-06-22
heal.abstract Το πρόβλημα µε τις μυκοτοξίνες είναι σημαντικό και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχίες. Αναφέρεται ως παγκόσμιος κίνδυνος και θεωρείται ως µία από τις πλέον σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και για τη σύγχρονη τοξικολογία. Με τον ‘όρο’ μυκοτοξίνες εννοούμε τοξίνες οι οποίες παράγονται από μύκητες. Συγκεκριμένα πρόκειται για προϊόντα δευτερογενούς μεταβολισμού των μυκήτων (Aspergillus, Fusarium, Penicillium, κ.α). Υπάρχει µία πληθώρα μυκοτοξίνών οι οποίες απαντώνται σε πολλές τροφές, όπως στο γάλα, στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στα αποξηραμένα φρούτα, στο αλεύρι κ.α. που καταναλώνουν καθημερινά οι άνθρωποι, αλλά και σε ζωικές τροφές. Ωστόσο µόνο για κάποιες από αυτές υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες ενώ ακόμα λιγότερες είναι αυτές, για τις οποίες έχουν προσδιοριστεί τα νόμιμα επιτρεπτά όρια συγκέντρωσης στις τροφές, που καταναλώνονται καθημερινά. Το αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας είναι η κινητική μελέτη που αφορά τη συμπεριφορά των αφλατοξινών έναντι του όζοντος και της θερμοκρασίας. Γνωρίζοντας ότι το όζον είναι αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα το πλέον πιο οξειδωτικό μέσο μετά το φθόριο και έχει ευρεία χρήση σε αρκετούς τομείς των τροφίμων. Το πείραμα αφορούσε την αποικοδόμηση των αφλατοξινών σε σπόρους σιταριού με όζον, το οποίο έδειξε πως το όζον μπορεί να αποικοδομήσει τις αφλατοξίνες, δεν τις εξαλείφει εντελώς, όμως μειώνει τη συγκέντρωση τους αρκετά. Ακόμη, παρατηρήθηκε το γεγονός ότι όσο πιο μεγάλη ήταν συγκέντρωση του όζοντος σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, οι αφλατοξίνες μειώνονταν αισθητά. el
heal.advisorName Καπόλος, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές