dc.contributor.author | Πικάκος, Ανδρέας | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-20T12:26:15Z | |
dc.date.available | 2020-01-20T12:26:15Z | |
dc.date.issued | 2020-01-20 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18685 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Συγκριτική μελέτη της ανάπτυξης και παραγωγής μικρόκαρπων ποικιλιών τομάτας Χίου και Παραδοσιακής Σαντορίνης | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Λαχανικά | el |
heal.keyword | Τομάτες | el |
heal.keyword | Ποικιλίες | el |
heal.keyword | Ευρωπαϊκή αγορά | el |
heal.keyword | Σαντορίνη | el |
heal.keyword | Χίος | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2016-06-06 | |
heal.abstract | Η Ευρωπαϊκή αγορά νωπών λαχανικών γίνεται καθημερινά όλο και πιο απαιτητική σε νέα προϊόντα. Η κερασοτομάτα και η μικρόκαρπη τομάτα ταξινομούνται σε ξεχωριστές κατηγορίες εξαιτίας του μεγέθους και του βάρους τους και οι καταναλωτές τις συνδέουν με εξαιρετική υφή, εμφάνιση και γεύση. Στην Ελλάδα, παρά την αυξανόμενη ζήτηση κερασοτομάτας, η εγχώρια παραγωγή είναι ασήμαντη, ενώ σποραδικές προσπάθειες εισαγωγής της καλλιέργειας δεν απέδωσαν εξαιτίας ιδιαιτεροτήτων στη διαχείριση της καλλιέργειας. Η καλλιέργεια της μικρόκαρπης τομάτας περιορίζεται σε μερικά νησιά του Αιγαίου (Σαντορίνη, Χίος κ.ά.), όπου εφαρμόζεται άνυδρη καλλιέργεια παλιών εγχώριων ποικιλιών. Τόσο το τοματάκι Σαντορίνης όσο και της Χίου (νωπά ή μεταποιημένα) αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της τοπικής κουζίνας και καθορίζουν μαζί με άλλα παραδοσιακά προϊόντα τη γαστρονομική ταυτότητα των Ελληνικών νησιών. Ωστόσο, η υψηλή ζήτησή τους ελάχιστα καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή. Στην παρούσα πειραματική εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της καλλιέργειας των μικρόκαρπων ποικιλιών τομάτας Σαντορίνης και Χίου (τύπου cherry) σε διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετική περιοχή και συγκεκριμένα, σε υδροπονική καλλιέργεια σε ελαφρόπετρα, στην Καλαμάτα (Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας). Επίσης, παρουσιάζεται συγκριτική αξιολόγηση γηγενών Ελληνικών ποικιλιών Χίου και Σαντορίνης. | el |
heal.advisorName | Κώτσιρας, Αναστάσιος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
The following license files are associated with this item: