dc.contributor.author | Αναστασόπουλος, Ευάγγελος | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-20T13:24:08Z | |
dc.date.available | 2020-01-20T13:24:08Z | |
dc.date.issued | 2020-01-20 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18693 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Μελέτη και γενετική ανάλυση των καλλιεργούμενων ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Συκιά | el |
heal.keyword | Μεσσηνία | el |
heal.keyword | Χαρακτηριστικά | el |
heal.keyword | Εχθροί | el |
heal.keyword | Πειραματική μελέτη | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2015-06-12 | |
heal.abstract | Σαν δέντρο η συκιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. Στην περιοχή του Παρισιού βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων και καρπών συκιάς από την Πλειστόκαινο εποχή της Τεταρτογενούς Περιόδου, αλλά και στον οικισμό Πολιόχνη στη Λήμνο, έχουν βρεθεί απανθρακωμένα σύκα. Κέντρο καλλιέργειας της συκιάς είναι οι παραμεσόγειες χώρες, ιδιαίτερα η μεσημβρινή Ελλάδα, η μεσημβρινή Ιταλία, η Τουρκία, η Συρία, η Πορτογαλία, η Αλγερία και η Τυνησία. Εκτός από τις παραμεσόγειες χώρες, η συκιά καλλιεργείται σε σημαντική κλίμακα στη Μέση Ανατολή και την Καλιφόρνια. Στην Ελλάδα η συκιά καλλιεργείται πριν από την Ομηρική εποχή. Στην αρχαιότητα ήταν κυρίως γνωστή για την ποιότητά της, η ποικιλία «Βασιλική», η οποία καλλιεργείτο κυρίως στην Αττική. Η καλλιέργειά της έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διατροφή του πληθυσμού και αποτελούσε βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Το έτος 1929 ιδρύεται, στο Υπουργείο Γεωργίας, ειδικό γραφείο για την προστασία των ελληνικών σύκων, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το 1952, οπότε και ιδρύθηκε η συνεταιριστική οργάνωση «ΣΥΚΙΚΗ», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας και της Αγροτικής Τράπεζας, που σκοπός της ήταν η προστασία της συκοπαραγωγής και η βελτίωση της διάθεσης και εξαγωγής των προϊόντων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η γενετική ταυτοποίηση και ο προσδιορισμός των καλλιεργούμενων ποικιλιών Συκιάς στη Μεσσηνία. Επιπλέον θα γίνει προσπάθεια για τον εντοπισμό τοπικών μη καταγεγραμμένων πληθυσμών στην περιοχή που μπορεί να υπάρχουν μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή φέροντας ειδικά γευστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά. Το ερευνητικό πρόγραμμα με αυτό το τρόπο θα αποδώσει ένα μηχανισμό συγκριτικής ταυτοποίησης ποικιλιών που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πιστοποίησης ή ερευνητικούς σκοπούς | el |
heal.advisorName | Δελής, Κωνσταντίνος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | ΤΕΙ Πελοποννήσου | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: