Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η καλλιέργεια της Αραχίδας (Arachis hypogaea L.) την Ελλάδα - Προοπτικές

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Μανθές, Αναστάσιος el
dc.date.accessioned 2020-01-21T09:36:25Z
dc.date.available 2020-01-21T09:36:25Z
dc.date.issued 2020-01-21
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18706
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Η καλλιέργεια της Αραχίδας (Arachis hypogaea L.) την Ελλάδα - Προοπτικές el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Αραχίδα el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Διατροφική αξία el
heal.keyword Ζιζάνια el
heal.keyword Μέτρα αντιμετώπισης el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής el
heal.publicationDate 2014-05-28
heal.abstract Στη σύγχρονη κοινωνία ο πρωτογενής τομέας χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, κυρίως λόγω της εποχικότητας του εισοδήματος από την καλλιέργεια της γης, του συνεχώς αυξανόμενου του ανταγωνισμού μεταξύ των αγορών των αγροτικών προϊόντων, καθώς και των πολλών δυσκολιών που συνδέονται με τις αλλαγές που παρατηρούνται στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητο να αναπτυχθούν στη χώρα μας καλλιέργειες με καλές προοπτικές εμπορίας τω παραγόμενων προϊόντων. Μια από αυτές της καλλιέργειες θα μπορούσε να είναι και η αραχίδα. Η καλή ποιότητα της ελληνικής αραχίδας, αλλά και η διαρκώς αυξημένη ζήτηση, θα πρέπει να δελεάσει τους Έλληνες παραγωγούς και να τους στρέψει στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, με στόχο την κάλυψη τόσο των μεγάλων εγχώριων αναγκών όσο και την κάλυψη των αναγκών άλλων Ευρωπαϊκών αγορών. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν οι ποσότητες αραχίδας που εισάγονται από το εξωτερικό, κυρίως από την Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν σήμερα τις μεγαλύτερες παραγωγικές δυνάμεις παγκοσμίως. Η στροφή του δυτικού κόσμου σε τοπικά προϊόντα, παραδοσιακά και υψηλής ποιότητας (πιστοποιημένα, ολοκληρωμένης διαχείρισης και γεωγραφικών ενδείξεων ή ονομασίας προέλευσης), η αυξανόμενη σημασία της μεσογειακής διατροφής - μέρος της οποίας είναι και οι ξηροί καρποί - η ανοδική πορεία κατανάλωσης ξηρών καρπών στην Ελλάδα, αλλά και της χρήσης των ξηρών καρπών στους τομείς της βιομηχανίας (παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων, ελαίου κ.ά.), καθώς και η εντατικοποίηση αυτών των καλλιεργειών σε χώρες του εξωτερικού αποτελούν την αφορμή για την πραγματοποίηση της παρούσας εργασίας σε ένα καλλιεργούμενο σε μικρή έκταση φυτό παραγωγής ξηρού καρπού, όπως είναι η αραχίδα, γνωστό στη χώρα μας και ως αράπικο φιστίκι. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής αραχίδας εντοπίζονται στις ηπείρους της Ασίας και της Αφρικής. Το παραγόμενο αράπικο φιστίκι καταναλώνεται κυρίως με τη μορφή φιστικέλαιου και ως ξηρός καρπός. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή είναι το νερό, η θερμοκρασία, η γονιμότητα του εδάφους, η περιεκτικότητα του τελευταίου σε ασβέστιο και οι εχθροί και ασθένειες της καλλιέργειας. el
heal.advisorName Αλεξόπουλος, Αλέξιος el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics