dc.contributor.author | Τσιγκούλης, Ανδρέας | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-22T08:50:31Z | |
dc.date.available | 2020-01-22T08:50:31Z | |
dc.date.issued | 2020-01-22 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18720 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Μελέτη της επίδρασης της αλατότητας στην ανάπτυξη τριών ποικιλιών µαλακού σιταριού | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Σιτάρι | el |
heal.keyword | Αλατότητα | el |
heal.keyword | Πειραματική μελέτη | el |
heal.keyword | Ανάπτυξη | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2014-11-26 | |
heal.abstract | Η αξιολόγηση ποικιλιών σιταριού για ανθεκτικότητα σε αβιοτικούς παράγοντες, όπως είναι η αλατότητα, παρέχει τη δυνατότητα στις ποικιλίες αυτές να αξιοποιήσουν εδάφη µε υψηλή συγκέντρωση αλάτων ή να χρησιµοποιηθούν για τη δηµιουργία νέου βελτιωµένου γενετικού υλικού, ανθεκτικού στην αλατότητα. Σε αυτή την εργασία αξιολογήθηκαν τρεις Ελληνικές ποικιλίες µαλακού σιταριού (Αχελώος, Αχέρων, Γεκόρα Ε) σε διαφορετικά επίπεδα ηλεκτρικής αγωγιµότητας του νερού άρδευσης (0.7, 10 και 20 dS m -1 ) και δύο διαφορετικά επίπεδα αζωτούχου λίπανσης (0 και 300 ppm αζώτου). Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών έγινε δειγµατοληψία σε δύο διαφορετικά στάδια ανάπτυξής τους (αδέλφωµα και πλήρη εµφάνιση στάχυ). Μετρήθηκαν στοιχεία της ανάπτυξης της ρίζας (νωπό και ξηρό βάρος), της ανάπτυξης του βλαστού (µήκος, νωπό και ξηρό βάρος), της ανάπτυξης των φύλλων (νωπό και ξηρό βάρος) και της ανάπτυξης του στάχυ (νωπό και ξηρό βάρος) καθώς και ο αριθµός των αδελφιών. Η ανάλυση των δεδοµένων έδειξε ότι η ποικιλία Αχελώος είναι ανθεκτική στην αλατότητα, ανεξάρτητα από την παρουσία η όχι αζωτούχου λίπανσης. Από τις υπόλοιπες, η ποικιλία Αχέρων εµφανίζει ανθεκτικότητα, ιδιαίτερα όταν παρέχεται αζωτούχος λίπανση, ενώ η ποικιλία Γεκόρα Ε είναι ανθεκτική στην αλατότητα όταν δεν παρέχεται αζωτούχος λίπανση. Από τα αποτελέσµατα της εργασίας είναι σαφές ότι υπάρχει ικανοποιητική παραλλακτικότητα στο γενετικό υλικό όσον αφορά την ανθεκτικότητα στην αλατότητα. Θα ήταν όµως ιδιαιτέρως χρήσιµο να µελετηθούν και άλλες Ελληνικές ποικιλίες σιταριού, ώστε να διαµορφωθεί µια πληρέστερη εικόνα των δυνατοτήτων του υλικού αυτού για την αξιοποίηση των προβληµατικών περιοχών της χώρας. | el |
heal.advisorName | Αλεξόπουλος, Αλέξιος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: