dc.contributor.author | Φράγκος, Γεώργιος | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-22T11:32:44Z | |
dc.date.available | 2020-01-22T11:32:44Z | |
dc.date.issued | 2020-01-22 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18726 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Διερεύνηση πρακτικών στη καλλιέργεια και μεταποίηση της Ελιάς Καλαμών σε περιοχές του Ν. Μεσσηνίας | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.secondaryTitle | Έρευνα με ερωτηματολόγιο | el |
heal.keyword | Ελιές | el |
heal.keyword | Ποικιλίες | el |
heal.keyword | Ελαιοκαλλιέργεια | el |
heal.keyword | Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων | el |
heal.keyword | Νομός Μεσσηνίας | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2014-05-26 | |
heal.abstract | Στα πλαίσια των υποχρεώσεων του σπουδαστή Φράγκου Γεώργιου για τη λήψη πτυχίου από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (πρώην ΒΙΟΘΕΚΑ), εκπονήθηκε η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο “Διερεύνηση πρακτικών στη καλλιέργεια και μεταποίηση της Ελιάς Καλαμών σε περιοχές του Ν. Μεσσηνίας”. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος γίνεται μια αναφορά στην ελιά Καλαμών, στα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο δέντρο, γίνεται μια περιγραφή των βοτανικών στοιχείων της, των καλλιεργητικών αναγκών της, των εχθρών και ασθενειών της, τους τρόπους καταπολέμησης τους. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η έρευνα που πραγματοποίησε ο σπουδαστής βασιζόμενος σε ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώθηκε με τη μορφή συνέντευξης σε πλήθος 30 παραγωγών. Οι στόχοι της ήταν η καταγραφή του προφίλ των καλλιεργητών, η τεχνική της καλλιέργειας, η διαλογή – τυποποίηση των καρπών της και τέλος τα βασικά οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από την συγκεκριμένη γεωργική δραστηριότητα. Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, διαπιστώνεται μεταξύ άλλων: • Το 70% των ερωτηθέντων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες • Οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (56%), χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση για τη συγκεκριμένη γεωργική δραστηριότητα • Αναφορικά με τις καλλιεργητικές τεχνικές κατά κανόνα συμφωνούν με τη βιβλιογραφία. Παρ’ όλα αυτά, αναφορικά με τη λίπανση, δεν κάνουν αναλύσεις εδάφους (~73%) / φύλλων (90%), συνεπώς η εφαρμογή της λίπανσης δεν μπορεί να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, γεγονός που πρέπει να συσχετισθεί με την απαίτηση για αύξηση 0,5 € / κιλό προϊόντος, από την πλειονότητα των ερωτηθέντων παραγωγών (!) • Φαίνεται πως οι εφαρμοζόμενες ποσότητες σε νερό άρδευσης είναι μικρότερες από αυτές που έχουν υπολογιστεί από την ΚΥΑ Φ.16/6631/1989 (ΦΕΚ 428Β/2-6-1989) (Προσδιορισμός κατώτατων και ανώτατων ορίων των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση). • Αναφορικά με την παραγόμενη κατηγορία καρπού σε ποσοστό 50% οι παραγωγοί παράγουν μεγέθη της τάξης των 200 ελιών ανά κιλό, δηλαδή κατηγορίας Extra Large και Jumbo. • Δεν υπήρξε προθυμία από πλευράς των παραγωγών να δώσουν πληροφορίες αναφορικά με το κόστος παραγωγής, αλλά από την άλλη, οι παραγωγοί κατά πλειοψηφία δηλώνουν πως θα ήταν ικανοποιημένοι με 2 €/ κιλό (ενώ η τιμή διάθεσής της αυτή τη στιγμή είναι για τους περισσότερους τα 1,5€) | el |
heal.advisorName | Μουρούτογλου, Χρήστος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: