heal.abstract |
Η παρούσα πτυχιακή μέσα από την μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας έχει ως στόχο να παρουσιάσει την καλλιέργεια της φράουλας, τα χαρακτηριστικά του φυτού, τις ιδιαιτερότητες του αλλά και τις νέες μεθόδους εφαρμογής της καλλιέργειας. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο οικολογικό περιβάλλον της Κρήτης και αναλύονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού της φράουλας. Αναφέρονται οι ποικιλίες της φράουλας και σε ποιες κατηγορίες αυτές χωρίζονται, όπως και οι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις που έχει το φυτό για την καλλιέργεια του. Στο δεύτερο αλλά και τρίτο κεφάλαιο αναλύονται οι προφυτευτικοί χειρισμοί που απαιτεί το έδαφος και οι τρόποι απόκτησης φυτών φράουλας ανάλογα με τον τρόπο πολλαπλασιασμού που θα πάρει μέρος. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει η καλλιέργεια στην ύπαιθρο ή σε μια θερμοκηπιακή εγκατάσταση, ανάλογα με την προτίμηση του παραγωγού. Το τέταρτο κεφάλαιο αποτελεί οδηγό καλλιεργητικών φροντίδων για την καλλιέργεια της φράουλας. Ενώ παρουσιάζονται βασικές ασθένειες που μπορεί να υπάρξουν αλλά και εχθρούς κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Στο πέμπτο και έκτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την κατάλληλη εποχή συγκομιδής, αλλά και για τους τρόπους που μπορεί αυτή να γίνει. Παρουσιάζονται τα κριτήρια τυποποίησης, με ποιους τρόπους γίνεται η κατάλληλη συσκευασία και πως συντηρείτε. Τέλος αναφέρονται κάποια προβλήματα αλλά και οι προοπτικές της καλλιέργειας της φράουλας στην Κρήτη. |
el |