heal.abstract |
Η στέβια (stevia rebaudiana) είναι ένα είδος φυτού που ήταν εντελώς άγνωστο στην χώρα μας μέχρι το 2005. Είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό έως και 300 φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη, με μηδενικές θερμίδες. Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια παρουσίασης αυτής της καλλιέργειας καθώς αναφέρονται πολλά πλεονεκτήματα λόγω των ιδιοτήτων της. Στο πρώτο μέρος της εργασίας αναλύεται η μορφολογία της στέβιας, οι ποικιλίες της καθώς και οι τρόποι πολλαπλασιασμού της. Επιπλέον, περιγράφεται η διαδικασία παραγωγής σποροφύτων, καλλιεργητικές πρακτικές και απαιτήσεις που έχει η στέβια για την παραγωγή φύλλων και σπόρων. Επίσης, παρουσιάζονται τρόποι καταπολέμησης εχθρών, ζιζανίων και ασθενειών, η συγκομιδή των φύλλων και των σπόρων και οι μετασυλλεκτικές εργασίες που εκτελούνται. Στα δυο τελευταία κεφάλαια αναφέρονται οι ιδιότητες και οι χρήσεις της όπως επίσης και η βιομηχανική επεξεργασία της για την εξαγωγή των γλυκαντικών ουσιών της. Γίνεται αναφορά στην οικονομικότητα της και στις προοπτικές ανάπτυξης της. |
el |