heal.abstract |
H καλλιέργεια της αγγουριάς στα θερμοκήπια είναι μετά την τομάτα η περισσότερο διαδεδομένη στη χώρα μας. Συνήθως εναλλάσσεται με την τομάτα στο ίδιο θερμοκήπιο. Η συγκεκριμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στους εργαστηριακούς χώρους του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας είχε σαν στόχο τον προσδιορισμό της επίδρασης των διαφόρων αναλογιών NO- και ΝΗ+ σε τρία διαφορετικά επίπεδα ολικού Ν στην ανάπτυξη των φυτών αγγουριάς που καλλιεργήθηκαν υδροπονικά σε πλάκες πετροβάμβακα. Τα επίπεδα του Ν στα θρεπτικά διαλύματα ήταν 100, 200 και 400 ppm και οι αναλογίες NO- / ΝΗ+ ήταν: 4 : 0, 3 : 1, 2 : 2, 1 : 3. Το μεγαλύτερο ύψος παρατηρήθηκε στις επεμβάσεις όπου τα NO- αποτελούσαν τη μόνη πηγή Ν στα 100 και 200 ppm, ενώ κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών το ΝΗ* - Ν ακόμη και σε ποσοστό 50% δεν είχε δυσμενείς επιδράσεις. Η φυλλική επιφάνεια και το μήκος των φύλλων δεν έδειξαν να επηρεάζονται από την αναλογία NO- / ΝΗ+ όπου μόνο στην επέμβαση 1 : 3 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση, ενώ η ίδια συμπεριφορά παρουσιάσθηκε και στο πλάτος των φύλλων (μέσο και μέγιστο). |
el |