heal.abstract |
Ο έλεγχος των επιδημικών παραγόντων είναι μια συνεχής, επίπονη και πολλές φορές αναποτελεσματική διαδικασία. Η επιβολή σε εχθρικούς, διαρκώς μεταβαλλόμενους παράγοντες, προϋποθέτει αδιάκοπη έρευνα και καινοτόμα προϊόντα καταπολέμησης. Τέτοια που όχι μόνο να προστατεύουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά να προστατεύουν και το περιβάλλον, διατηρώντας έτσι την αναγκαία οικολογική ισορροπία. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια για την εξεύρεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που δεν θα αφανίζουν ολόκληρους πληθυσμούς εντόμων, αλλά θα αποτρέπουν την ζημιογόνα δράση τους στις καλλιέργειες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα χημικά που στοχεύουν όχι στην εξόντωση αλλά στη διατήρηση χαμηλών πληθυσμών επιβλαβών εντόμων. Η έρευνα πάνω στο τρόπο ζωής και τη βιολογία των εντόμων έδειξε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μετατροπής μιας απλής προσβολής σε μορφή επιδημίας είναι και η επικοινωνία που έχουν ορισμένα είδη εντόμων μεταξύ τους. Η επικοινωνία αυτή εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που καθορίζουν την διαβίωση, την αναπαραγωγή, την εξεύρεση κατοικίας και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας του εντόμου. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η παρεμβολή μας σε ορισμένους από αυτούς τους τομείς μπορεί να καθορίσει τον πληθυσμό αλλά και την επικινδυνότητα ενός επιδημικού παράγοντα χωρίς παράλληλα να δημιουργεί οικολογική ανισορροπία. Τα χημικά που κινούνται σε αυτή τη κατεύθυνση καλούνται χημικά ελέγχου συμπεριφοράς. Τα χημικά ελέγχου συμπεριφοράς αποτελούνται από μία κύρια κατηγορία χημικών τα σημειοχημικά. Τα σημειοχημικά είναι χημικά (σύνθετες χημικές ενώσεις) που μεταβιβάζουν πληροφορίες ανάμεσα στα άτομα. Αν γνωρίζουμε λοιπόν την σημασία των σημειοχημικών μπορούμε να αναπαράγουμε και να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας τις ουσίες που προειδοποιούν τα έντομα για κίνδυνο ή για την ακαταλληλότητα της τροφής ή ακόμα και για την αναπαραγωγή τους. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε την απομάκρυνσή τους από τον τόπο της καλλιέργειας μας, την μείωση στην κατανάλωση της τροφής αλλά και την μείωση του ρυθμού της αναπαραγωγή τους. Η αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών συνυπολογιζομένου και του γεγονότος ότι στην πλειοψηφία τους είναι εντελώς ακίνδυνες για τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον, τις καθιστούν ιδιαιτέρως χρήσιμες και αναντικατάστατες στη μάχη με τους επιδημικούς παράγοντες και δη των πιο ζημιογόνων από αυτούς τα έντομα. Αν και στο εξωτερικό έχουν γίνει μεγάλα ερευνητικά αλλά και πειραματικά βήματα πάνω σε αυτά τα προϊόντα και ήδη χρησιμοποιούνται από μια μεγάλη γκάμα παραγωγών με εντυπωσιακά αποτελέσματα, εντούτοις στην Ελλάδα (και συγκεκριμένα στον γεωργικό κλάδο) επικρατεί άγνοια για την ύπαρξη πόσο μάλλον για την χρησιμοποίηση τους. Αυτό φέρνει για μια ακόμη φορά το γεωργικό τομέα της χώρας μας στη θέση του θεατή των παγκόσμιων εξελίξεων δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της Ελληνικής γεωργίας. Στόχος λοιπόν της εργασίας αυτής αποτελεί η όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση πάνω στις σημειοχημικές ενώσεις και στον τρόπο εφαρμογή τους σαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε μια σύγχρονη γεωργική εκμετάλλευση. |
el |