heal.abstract |
Τα λαχανικά αποτελούν μια σημαντική κατηγορία τροφών, με σπουδαίο ρόλο στην υγιεινή διατροφή του ανθρώπου. Έχουν, μαζί με το ελαιόλαδο, αποτελέσει βασικό συστατικό στην παραδοσιακή Μεσογειακή δίαιτα, η αξία της οποίας, εκτιμάται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή λαχανικών έχει επίσης, ιδιαίτερη οικονομική σημασία για τη χώρα μας. Η Κρήτη, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Κεντρική Μακεδονία και άλλες πόλεις, εξαρτώνται άμεσα οικονομικά από την παραγωγή λαχανικών. Το θέμα της μελέτης είναι η θερμοκηπιακή καλλιέργεια πιπεριάς στη Σητεία Κρήτης και η τεχνοοικονομική ανάλυσή της. Η Κρήτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής και καλλιέργειας λαχανικών σε θερμοκήπια στην Ελλάδα και η καλλιέργεια γίνεται ως επί το πλείστω σε πλαστικά, υψηλής ή χαμηλής κάλυψης, αλλά και υπαίθρια, η οποία επιτρέπεται λόγω του ήπιου κλίματός της, ακόμα και σε χειμερινές περιόδους. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της έχει σημαντική οικονομική πρόσοδο από την ενασχόλησή του σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες λαχανοκομικών, εκ’ των οποίων σημαντική θέση έχει και η καλλιέργεια της πιπεριάς, όπου αν και η έκταση καλλιέργειας είναι δεύτερη, μετά τη Μακεδονία, οι αποδόσεις της είναι υψηλότερες, λόγω των ευνοϊκότερων κλιματικών συνθηκών και της καλύτερης δομής του εδάφους (Ολύμπιος, 1994). Αν και η καλλιέργεια της πιπεριάς είναι μόλις το 1,9% επί του συνόλου των κηπευτικών καλλιεργειών, η αυξημένη ζήτηση, ιδιαίτερα σε πολλές ποικιλίες, καθώς και τα νέα επενδυτικά προγράμματα της Ε.Ο.Κ., δίνουν τη δυνατότητα για την επέκταση της καλλιέργειας, καθιστώντας την μια οικονομικά ενδιαφέρουσα καλλιέργεια. |
el |