heal.abstract |
Η εργασία αυτή έχει σαν αντικείμενο μελέτης τα μήλα. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στις τρεις πιο σημαντικές ποικιλίες μήλων που είναι Golden Delicious, Starking Delicious, και Granny Smith. Οι ποικιλίες αυτές είναι πολύ γνωστές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Εδώ υπάρχουν στοιχεία για τη συλλεκτική ωριμότητα των μήλων, η οποία έχει εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά τους. Ακόμα γίνεται λόγος για τη συντήρηση των μήλων, τις συνθήκες αποθήκευσής τους, τις φυσιολογικές ασθένειες που τα προσβάλλουν και τα κριτήρια ποιότητάς τους.Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας αυτής παρατίθενται γενικά στοιχεία που αφορούν στη συλλεκτική ωριμότητα των μήλων. Είναι πλέον γνωστό ότι ο σωστός χρόνος συγκομιδής συντελεί στην αποθήκευση των μήλων για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρώντας τα ταυτόχρονα σε πολύ καλή κατάσταση.Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται γενικά στη συντήρηση των μήλων. Ακόμα αναφέρεται η πρόψυξη, δηλαδή η γρήγορη μείωση της θερμοκρασίας αγρού, ως συμπληρωματική μέθοδος συντήρησης, η οποία συντελεί στην μακρόχρονη συντήρηση με καλά ποιοτικά αποτελέσματα. Τέλος γίνεται λόγος για τις μεταφορές των μήλων, οι οποίες είναι είτε χερσαίες, είτε θαλάσσιες, είτε αεροπορικές καθώς επίσης και για τους όρους μεταφοράς τους.Στο τρίτο κεφάλαιο υπάρχουν στοιχεία για τη συντήρηση με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα καθώς επίσης και οι λόγοι για τους οποίους εξαπλώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης, υπάρχουν οι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την συντήρηση των μήλων με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα. Τέτοιοι παράγοντες είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, το αιθυλένιο, το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Τα παραπάνω αναλύονται με τρόπο διεξοδικό, ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει τους λόγους που προκαλούν τις απώλειες και να τις αποφύγει. Έπειτα γίνεται περιγραφή του φαινομένου της αφυδάτωσης, όπου καταγράφεται ιδιαίτερα η πορεία και η εξέλιξη του φαινομένου σε περιπτώσεις προϊόντων που κατά τη μετασυλλεκτική ζωή τους βρίσκονται υπό την επίδραση συνθηκών ψύξης.Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στις ασθένειες που μπορούν να εμφανιστούν στα μήλα κατά τη συντήρησή τους. Γίνεται μια προσπάθεια για να κατανοηθούν οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται αυτές οι ασθένειες. Επίσης δίνονται οι τρόποι για να περιοριστούν όσο το δυνατόν γίνεται. Μια σημαντική ασθένεια για το ελληνικό μήλο είναι το επιφανειακό έγκαυμα. Στο τέλος του τέταρτου κεφαλαίου υπάρχει μια έρευνα σε Starking Delicious μήλα που έγινε από μια ομάδα ερευνητών στην περιοχή της Ζαγοράς του Πηλίου. Η έρευνα αυτή παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί το επιφανειακό έγκαυμα.Το πέμπτο κεφάλαιο έχει στοιχεία γενικά για τα χαρακτηριστικά εκείνα των μήλων που τα κάνουν επιθυμητά στον καταναλωτή. Είναι γεγονός ότι όλοι μας επιλέγουμε τα μήλα με κριτήριο το χρώμα τους και γενικότερα την καλή τους εμφάνιση, αλλά και το άρωμά τους. Γι' αυτό το λόγο αναλύονται στο εφάλαιο αυτό τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μήλων, όπως το άρωμα, η γεύση και η εμφάνισή τους γενικότερα. Επίσης γίνεται αναφορά για την θρεπτική τους αξία και για την ασφάλεια των καταναλωτών, που πολλές φορές κινδυνεύουν από τα επικίνδυνα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.Τέλος κάνοντας τη συγκεκριμένη εργασία βγαίνουν κάποια συμπεράσματα ως προς τη μείωση των μετασυλλεκτικών απωλειών αλλά και σχετικά με το πως θα γίνει η καλύτερη προώθηση των προϊόντων στην αγορά. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως το 40-60% των νωπών οπωροκηπευτικών που παράγονται κάθε χρόνο δεν φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών λόγω των προσυλλεκτικών ή μετασυλλεκτικών. |
el |