Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Παναγιωτίδης, Αβραάμ el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:00:49Z
dc.date.available 2015-11-25T03:11:30Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14292
dc.title Από το σπόρο του καπνού στο τσιγάρο el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Καπνός el
heal.keyword Αγροτική πολιτική el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Τυποποίηση el
heal.keyword Επεξεργασία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2007-01-01 el
heal.abstract Η εργασία αυτή έχει σκοπό να εξηγήσει στον αναγνώστη της πώς από τον σπόρο του καπνού φτάνουμε στο τελικό προϊόν του, το τσιγάρο.Ο καπνός ή Νποίΐαηα ΐαΗασαηχ είναι από τα λίγα φυτά των οποίων το χρήσιμο τμήμα είναι τα ξηράνθετα φύλλα. Καταναλώνεται σε αέρια μορφή και η συνήθεια του καπνίσματος οφείλεται τόσο στις φυσιολογικές επιδράσεις της νικοτίνης όσο και σε ψυχολογικούς παράγοντες. (Σφήκας 1995).Η χώρα καταγωγής του φυτού είναι η κεντρική Αμερική. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν αυτός που πρώτος ανακάλυψε μαζί με την Αμερική και τον καπνό. Στην Ευρώπη, ήρθε τον 16° αιώνα και σχεδόν ταυτόχρονα εξαπλώθηκε και στις πέντε Ηπείρους. Αρχικά απέκτησε θρησκευτική σημασία, μετά θεωρήθηκε φαρμακευτικό φυτό και κατόπιν κατηγορήθηκε ως επιβλαβές για την υγεία του ανθρώπου.Στις μέρες μας πρώτη σε παραγωγή καπνού έρχεται η Κίνα. Στη χώρα μας η εισαγωγή του καπνού έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα. Θεωρείται εθνικό προϊόν και η οικονομική σημασία του είναι μεγάλη, λόγω των εσόδων από τις εξαγωγές και την φορολογία κατανάλωσης(75% της τιμής φόρος). Επίσης θεωρείτε ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα, αφού ο παραγωγός λαμβάνει και την τιμή πωλήσεις και την επιδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση.Η καπνοκαλλιέργεια απασχολεί πάνω από 210.000 ανθρώπους στη χωρά μας, ενώ άλλοι 13.000 απασχολούνται στο δευτερογενή τομέα (5-6% του ελληνικού πληθυσμού) .Επίσης απασχολεί το 10% των εργατών της γεωργίας. Στη χωρά μας η παραγωγή του καπνού αποτελεί το 1,9% της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς και το 45% της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλλιεργούνται ετησίως περίπου600.000 στρέμματα, αποτελεί το 2,5% των καλλιεργουμένων εκτάσεων και αποδίδει το υψηλότερο ακαθάριστο εισόδημα(1 στρέμμα καπνών Κατερίνης είναι ίσο με 16 στρέμματα σιτάρι). Ο καπνός αποτέλεσε και αποτελεί μια από τις βασικές καλλιέργειες της χώρας μας. Η καλλιέργεια του καπνό αξιοποιεί εδάφη χαμηλής γονιμότητας κυρίως σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές και συνεισφέρει στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος παραγωγών που δεν έχουν αρκετές επιλογές ως προς το είδος της καλλιέργειες, (www.agronews.gr/common files/eap static)Δυστυχώς εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας είναι δυσοίωνο, καθώς με την νέα Κ.Α.Π. ενδεχομένως να σταματήσουν οι επιδοτήσεις μέχρι το 2013. ( Παπακώστα 2002).Οι τρεις τύποι καπνού που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:1. Ανατολικά που αποξηραίνονται στον ήλιο2. Virginia που ποξηραίνονται σε ειδικούς κλίβανους με θέρμανση και 3. Burley που αποξηραίνονται με φυσικό αερισμό σε ειδικά ξηραντήρια.(Σφήκας 1995).Με βάση τα χαρακτηριστικά τους τα Ανατολικά ταξινομούνται σε:1. Αρωματικά2. Ουδέτερα ή γεμίσματος3. Βασικά ή γεύσεως. ( Παπακώστα 2002).Επίσης με βάση τους χαρακτήρες γεύσεως διακρίνουμε 1. Οξινη ομάδα με ΡΗ νέφους 4,5-5,0 λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σάκχαρα. (Ανατολικά, Βιρτζίνια).2. Αλκαλική ομάδα με ΡΗ νέφους > 7 λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε σάκχαρα.3. Ουδέτερη ομάδα κυρίως τα Burley (Γαλανοπούλου 2002). el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 70 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές