Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Συγκριτική μελέτη ανάμεσα στο σύστημα ανάλυσης επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) και στο νέο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 σε οινοποιείο

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μάστορας, Ορφέας Αλέξανδρος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:01:13Z
dc.date.available 2015-11-25T03:11:42Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14331
dc.title Συγκριτική μελέτη ανάμεσα στο σύστημα ανάλυσης επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) και στο νέο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 σε οινοποιείο el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Αμπελώνες el
heal.keyword Οινοποιία el
heal.keyword Κρασιά el
heal.keyword Σταφύλια el
heal.keyword Ποιοτικός έλεγχος el
heal.keyword Ποιοτικά πρότυπα el
heal.keyword HACCP el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2009-01-01 el
heal.abstract Το κρασί είναι γνωστό στον άνθρωπο από πολύ παλιά εποχή, όπως μαρτυρείται από τη μυθολογία των αρχαίων λαών καθώς και από αρχαιότατες παραστάσεις και κείμενα. Κατά την Ελληνική Μυθολογία την καλλιέργεια της αμπέλου δίδαξε στην Ελλάδα ο Διόνυσος ενώ κατά άλλους θρύλους η εισαγωγή της έγινε από τους Πελασγούς. Οι Έλληνες, οι οποίοι διέπρεψαν στην οινοποιία, μονοπωλώντας σχεδόν την αγορά για αιώνες, γνώρισαν το κρασί πιθανότατα από την αρχή της εγκατάστασής τους στο σημερινό τους τόπο, δηλαδή τουλάχιστον πριν το 1700 π.Χ. Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως από πού διδάχθηκαν την οινοποιία.Ο οίνος παράγεται από τον καρπό του Vitis Vinifera του οποίου ένας μεγάλος αριθμός ποικιλιών καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία οίνος καλείται: «το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά με ολική ή μερική αλκοολική ζύμωση, νωπών σταφυλιών, τα οποία έχουν υποατεί έκθλιψη ή όχι, ή γλεύκους σταφυλιών». Ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία οίνος καλείται «το ποτό που προέρχεται αποκλειστικά από ολική ή μερική αλκοολική ζύμωση νωπών σταφυλιών ή γλεύκους από νωπά σταφύλια» [νόμος 396/76, φεκ198/Α/31-7-1976Τα σταφύλια κατέχουν στον κόσμο την 8ί θέση στην παραγωγή τροφίμων που xρησιμοποιούνται για την διατροφή των ανθρώπων. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια που παράγονται στην Ελλάδα είναι τα καλύτερα στον κόσμο λόγω τον ευνοϊκού κλίματος και των εξαιρετικών ποικιλιών που έχουμε. Το κρασί τυγχάνει ευρείας κατανάλωσης σε όλο τον κόσμο εξαιτίας τον ότι μπορεί να καταναλωθεί και για ευχαρίστηση αλλά και ως “φάρμακο”.Η παραγωγή ασφαλούς οίνου, όπως επίσης και οίνου με βελτιωμένα χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντική. Τα κρασιά παρουσιάζουν ποικιλία ποιοτικών χαρακτηριστικών (εμφάνιση, γεύση, καταναλωτική αποδοχή), μπορούν όμως να προκαλέοουν κινδύνους (φυσικούς, χημικούς, μικροβιολογικούς) αν αδυνατεί η βιομηχανία να εξασφαλίσει την παραγωγή και διανομή ενός ασφαλούς προϊόντος. Δύο σημαντικά εργαλεία, τα οποία υιοθετούνται από την βιομηχανία παραγωγής οίνου και βοηθούν στην εκπλήρωση του στόχου της ασφάλειας είναι το σύστημα Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου - HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) καθώς και το νέο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων ISO 22000. To HACCP, το οποίο ενσωματώνεται στο ISO 22000, είναι ένα προληπτικό σύστημα διασφάλισης της ασφάλειας στα τρόφιμα που επικεντρώνεται στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (CCPs), όπου μπορεί να ελεγχθούν οι κίνδυνοι. Αποτελεί ένα σύστημα αλληλοδιαδεχόμενων ενεργειών με στόχο την εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού βαθμού ασφάλειας των τροφίμων. Το συγκεκριμένο σύστημα, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ασφάλειας για τα τρόφιμα. Εάν εφαρμόζεται σωστά τότε αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια των τροφίμων.Το 180 22000 είναι ένα νέο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων που απευθύνεται, εκτός από τους φορείς της αλυσίδας τροφίμων, και στους προμηθευτές μη εδώδιμων προϊόντων, π.χ. εταιρείες φαρμάκων/καθαριστικών, υλικών ουσκευασίας κ.α. [Θωμόπουλος, 1981, Αρβανιτογιάννης, 2001, ΕΟΚ/2001, Τζιά - Τσιαπούρης, 1996, Αρβανιτογιάννης & Τζούρος 2006]. el
heal.advisorName Κάτσου, Πελαγία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 105 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές