Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος 'ΚΡΟΚΟΥ' του νομού Κοζάνης

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καρογδανίδου, Μαρία el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:01:30Z
dc.date.available 2015-11-25T03:14:23Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14363
dc.title Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος 'ΚΡΟΚΟΥ' του νομού Κοζάνης el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Κρόκος el
heal.keyword Κοζάνη el
heal.keyword Ποιοτικός έλεγχος el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2009-01-01 el
heal.abstract Ο ελληνικός κόκκινος κρόκος (Crocus sativus L.) είναι ένα από τα πιο σπάνια αρτυματικά και με μεγάλη χρωστική ικανότητα αρωματικά φυτά που συναντάται από πολύ παλιά στην Ελλάδα.Το φυτό Crocus sativus L που ανήκει στην οικογένεια Ιριδίδων (Iridaceae) της τάξης των Liliales, καλλιεργείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως στην Ινδία, στο Ιράν, στην Κίνα, στην Ισπανία, στην Ιταλία κ.α. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο Νομό Κοζάνης κυρίως στο χωριό Κρόκος, καθώς και σε άλλα σαράντα περίπου μικρότερα χωριά. Είναι γνωστό ότι το όνομα του χωριού Κρόκος προέρχεται από το όνομα του φυτού κρόκου. (Τσακίρης Ν. 1997.)Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Κρόκος ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι (το οποίο αναπαρίσταται στην εικόνα 1). Τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου που έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος. ( Παπαδοπούλου Αικ. 2002). Η ιστορία του κρόκου ξεκινάει στην Ελλάδα τον 17° αιώνα όταν οι έμποροι της Κοζάνης τον μετέφεραν από την Αυστρία. Για τριακόσια περίπου χρόνια ο κρόκος αλλιεργείται και αναπτύσσεται στο Ν.Κοζάνης. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού. Έπειτα τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν βαθυκόκκινα λεπτά νήματα.Στην παγκόσμια αγορά επικρατεί η εμπορική ονομασία «saffron» για να χαρακτηριστεί το προϊόν που προέρχεται από το φυτό κρόκος, δηλαδή τα αποξηραμένα κόκκινα στίγματά του.(Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.)To «saffron» (σαφράν) το χρησιμοποιούν πολλοί αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας παράγει ένα από τα καλύτερα είδη παγκοσμίους, διότι αυτό το προϊόν είναι συνυφασμένο με την Ινδία και το Ιράν. Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί μοναδικό προϊόν με πολλές ιδιότητες, που έως και σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένο κυρίως για τη χρήση του ως μπαχαρικό άριστης ποιότητας. Παράλληλα επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία και άλλων βρώσιμων προϊόντων από κρόκο. Η τιμή του ανέρχεται σε 2,20 έως 2,40 €(euro) το γραμμάριο. (Τσακίρης Ν. 1997).Ο ελληνικός κόκκινος κρόκος (Crocus sativu L.) ανήκει στην καλύτερη ποιότητα «saffron» στον κόσμο και το προϊόν δύναται να αποτελέσει πηγή πλούτου για τη χώρα μας με τη συστηματική καλλιέργεια, τυποποίηση και την εξαγωγή του σε χώρες οι οποίες δεν το καλλιεργούν. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 118 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές