heal.abstract |
Η μεταποίηση των εσπεριδοειδών αποτελεί έναν από τους ζωτικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. Η σημαντικότητα του κλάδου αυτού πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι η δραστηριότητα του είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή τροφίμων, αλλά και την παραγωγή προϊόντων για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του ανθρώπου. Η φύση των αγροτικών προϊόντων, αλλά και των τελικών προϊόντων, ανάγκασε τον άνθρωπο να δημιουργήσει μέσω της τεχνολογίας, μια σειρά από τρόπους επέμβασης στα πρωτογενή αγροτικά προϊόντα, οι οποίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις με τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις στην κοινωνία. Μια τέτοια μεταποιητική εγκατάσταση είναι η Βιομηχανία Χυμών και Οίνων Α.Ε. (ΒΙΟΧΥΜ), η οποία βρίσκεται στον νομό Χανιών από το 1956 και η ίδρυσή της οφείλεται στους ντόπιους παραγωγούς. Από τότε μέχρι και σήμερα, η ΒΙΟΧΥΜ ασχολείται με την χυμοποίηση κυρίως πορτοκαλιών, αλλά και λεμονιού, μανταρινιού και γρέϊπ φρουτ. Παρακάτω γίνεται μια μελέτη για την περίπτωση της ΒΙΟΧΥΜ, η οποία περιγράφει την υφιστάμενη κατάστασή της και ορισμένες προτάσεις εκσυγχρονισμού αυτής. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά γενικά στο δέντρο πορτοκαλιά, στον καρπό της, αλλά και στον χυμό πορτοκαλιού. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η βιογραφία της ΒΙΟΧΥΜ και περιγράφεται το διάγραμμα ροής κάθε παραγόμενου προϊόντος, δηλαδή αυτό του συμπυκνωμένου χυμού, του φυσικού και του ζαχαρούχου χυμού, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η λειτουργία της βιομηχανίας και ποια τα προϊόντα αυτής. Το επόμενο τρίτο κεφάλαιο περιγράφει ακριβώς τα στοιχεία και την λειτουργία κάθε μηχανήματος ξεχωριστά, κάθε τμήματος παραγωγής, καθώς επίσης υπάρχουν και φωτογραφίες έτσι ώστε να γνωρίζουμε την όψη τους. Στην συνέχεια γίνεται περιγραφή του χώρου εργασίας, αλλά και της κατασκευής κάθε τμήματος, δηλαδή το τέταρτο κεφάλαιο μας παρουσιάζει πως είναι ακριβώς οι χώροι από τον εξοπλισμό, το δάπεδο, οι τοίχοι, κλπ. Αναγκαίο είναι να αναφέρονται στο κείμενο του πέμπτου κεφαλαίου οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρεί μια επιχείρηση σύμφωνα με τον Νόμο και τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να στηρίξουμε τις προτάσεις εκσυγχρονισμού που διατυπώνονται στο έξι κεφάλαιο. |
el |