Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Επίδραση μη γλυκεριδικών συστατικών στην ποιότητα τον χαρακτήρα και την διατηρησιμότητα των λιπαρών υλών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μητράκος, Κωνσταντίνος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:06:58Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:33Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14555
dc.title Επίδραση μη γλυκεριδικών συστατικών στην ποιότητα τον χαρακτήρα και την διατηρησιμότητα των λιπαρών υλών el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Λίπη el
heal.keyword Έλαια el
heal.keyword Φυτικά λίπη el
heal.keyword Ζωικά λίπη el
heal.keyword Φυτικά έλαια el
heal.keyword Ζωικά έλαια el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Σαν λιπαρή ύλη χαρακτηρίζεται ένα λίπος ή έλαιο εφ' όσον είναι αντίστοιχα στερεό ή υγρό στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει επιστημονική διάκριση μεταξύ των βρώσιμων λιπών και των βρώσιμων ελαίων. Η συνήθης διάκριση μεταξύ τους είναι ότι τα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τα έλαια είναι υγρά. Είναι φανερό ότι η διάκριση αυτή εξαρτάται από την θερμοκρασία. Πράγματι σε υψηλές θερμοκρασίες όλες οι βρώσιμες λιπαρές ύλες είναι υγρές, ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες εμφανίζονται στερεές. Λέμε εμφανίζονται στερεές διότι στην ουσία πρόκειται για ένα μίγμα στερεών και υγρών συστατικών. Τα λίπη και τα έλαια μπορούν να διαιρεθούν σε ομάδες ανάλογα με την προέλευσή τους και τη χημική τους φύση. Έτσι λοιπόν έχουμε τα εξής: α) Φυτικά και ζωικά λίπη και έλαια τα οποία υποδιαιρούνται σε: 1) Βρώσιμα και μη βρώσιμα ανάλογα με την σύνθεση ή την καθαρότητα τους, β) Ακατέργαστα τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Τα λίπη και τα έλαια για να γίνουν βρώσιμα πρέπει να υποστούν διάφορες επεξεργασίες, εξαίρεση αποτελούν το ελαιόλαδο και το χοιρινό λίπος και γ) Τροποποιημένα. Είναι τα λίπη που με κάποια φυσική ή χημική επεξεργασία αλλάζουν ώστε να προκύψει απ' αυτά μια λιπαρή ύλη διαφορετική από τα αρχικά λίπη. 2) Τα συνθετικά λίπη όπου παρασκευάζονται με χημικό τρόπο από διάφορες ύλες και τα οποία δεν θεωρούνται βρώσιμα. 3) Αιθέρια έλαια τα οποία είναι πολύπλοκα μίγματα αλδεϋδών, κετονών υδρογονανθράκων, αλκοολών, οξέων και εστέρων με μικρή αλυσίδα και 4) Μεταλλικά έλαια τα οποία προέρχονται από την απόσταξη του πετρελαίου. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε κυρίως με τα βρώσιμα λίπη και έλαια. Τα φυτικά λίπη και έλαια απαντούν κυρίως στα σπέρματα και τους καρπούς, αλλά επίσης και στις ρίζες, τους κλάδους και τα φύλλα των φυτών. Σε ορισμένους σπόρους και κυρίως στα δημητριακά οι λιπαρές ύλες βρίσκονται αποκλειστικά στο φύτρο. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 78 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές