heal.abstract |
Σαν λιπαρή ύλη χαρακτηρίζεται ένα λίπος ή έλαιο εφ' όσον είναι αντίστοιχα στερεό ή υγρό στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει επιστημονική διάκριση μεταξύ των βρώσιμων λιπών και των βρώσιμων ελαίων. Η συνήθης διάκριση μεταξύ τους είναι ότι τα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τα έλαια είναι υγρά. Είναι φανερό ότι η διάκριση αυτή εξαρτάται από την θερμοκρασία. Πράγματι σε υψηλές θερμοκρασίες όλες οι βρώσιμες λιπαρές ύλες είναι υγρές, ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες εμφανίζονται στερεές. Λέμε εμφανίζονται στερεές διότι στην ουσία πρόκειται για ένα μίγμα στερεών και υγρών συστατικών. Τα λίπη και τα έλαια μπορούν να διαιρεθούν σε ομάδες ανάλογα με την προέλευσή τους και τη χημική τους φύση. Έτσι λοιπόν έχουμε τα εξής: α) Φυτικά και ζωικά λίπη και έλαια τα οποία υποδιαιρούνται σε: 1) Βρώσιμα και μη βρώσιμα ανάλογα με την σύνθεση ή την καθαρότητα τους, β) Ακατέργαστα τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Τα λίπη και τα έλαια για να γίνουν βρώσιμα πρέπει να υποστούν διάφορες επεξεργασίες, εξαίρεση αποτελούν το ελαιόλαδο και το χοιρινό λίπος και γ) Τροποποιημένα. Είναι τα λίπη που με κάποια φυσική ή χημική επεξεργασία αλλάζουν ώστε να προκύψει απ' αυτά μια λιπαρή ύλη διαφορετική από τα αρχικά λίπη. 2) Τα συνθετικά λίπη όπου παρασκευάζονται με χημικό τρόπο από διάφορες ύλες και τα οποία δεν θεωρούνται βρώσιμα. 3) Αιθέρια έλαια τα οποία είναι πολύπλοκα μίγματα αλδεϋδών, κετονών υδρογονανθράκων, αλκοολών, οξέων και εστέρων με μικρή αλυσίδα και 4) Μεταλλικά έλαια τα οποία προέρχονται από την απόσταξη του πετρελαίου. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε κυρίως με τα βρώσιμα λίπη και έλαια. Τα φυτικά λίπη και έλαια απαντούν κυρίως στα σπέρματα και τους καρπούς, αλλά επίσης και στις ρίζες, τους κλάδους και τα φύλλα των φυτών. Σε ορισμένους σπόρους και κυρίως στα δημητριακά οι λιπαρές ύλες βρίσκονται αποκλειστικά στο φύτρο. |
el |