Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Ανάλυση ποιοτικών παραμέτρων εμπορικού βαλσάμικου ξιδιού

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Δανίτσα, Μαρία el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:12Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:41Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14581
dc.title Ανάλυση ποιοτικών παραμέτρων εμπορικού βαλσάμικου ξιδιού el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Ξίδι el
heal.keyword Σταφίδες el
heal.keyword Παραγωγή el
heal.keyword Εμπορία el
heal.keyword Τυποποίηση el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2012-01-01 el
heal.abstract Στο πρώτο μέρος της εργασίας θα επιχειρήσουμε την προσέγγιση του ξιδιού σε μια πιο θεωρητική βάση, καθώς επίσης, και τη σημασία του.Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ιστορία του ξιδιού, σε συγκεκριμένα είδη αυτού, καθώς και τη σημασία του στην υγεία του ανθρώπου. Γίνεται, επίσης, αναφορά στη Κορινθιακή σταφίδα, η οποία είναι το κύριο συστατικό για την παραγωγή βαλσάμικου ξιδιού στη Ελλάδα. Σε αντίθεση με την περιοχή της Modena και Reggio στη περιοχή της Emilia-Romagna στην Ιταλία όπου παραδοσιακά χρησιμοποιούν λευκά σταφύλια, της ποικιλίας Trebbiano. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το βαλσάμικο ξίδι που παράγεται στην Ιταλία και την Ελλάδα προέρχεται από μούστο. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια πιο λεπτομερής αναφορά στο βαλσάμικο ξίδι. Από το πως παρασκευάζεται και πως παλαιώνεται, μέχρι που το χρησιμοποιούμε και την οικονομική σημασία του. Tο δεύτερο μέρος είναι το πειραματικό. Αποτελείται από το τρίτο κεφάλαιο το οποίο στοχεύει στην ανάλυση των ποιοτικών παραμέτρων του εμπορικού βαλσάμικου ξιδιού. Προϊόν το οποίο διατηρεί μια σημαντική θέση μεταξύ των υπολοίπων προϊόντων στην ελληνική αγορά. Xρησιμοποιήθηκαν 6 εμπορικά βαλσάμικα ξίδια για την διεξαγωγή αυτής της έρευνας, από την ελληνική όσο και την Ιταλική αγορά. Χρησιμοποιώντας το χρωματόμετρο της Minolta, πρωτοδιεξάγαμε τη μέτρηση του χρώματος σε ποτήρια ζέσεως. Ο προσδιορισμός του pH έγινε με πεχάμετο. Η μέτρηση του ειδικού βάρους-πυκνότητας έγινε με πυκνόμετρο. Όσον αφορά τη μέτρηση των διαλυτών στερεών συστατικών, έγινε πολύ απλά, με διαθλασίμετρο. Φυσικά, για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι μετρήσεις το βαλσάμικο έπρεπε να αραιωθεί. Για να καθοριστεί η πτητική οξύτητα του βαλσάμικου ξιδιού χρησιμοποιήσαμε αλκαλικό διάλυμα. Έπειτα για να βρούμε την συνολική οξύτητα χρησιμοποιήσαμε ισχυρή βάση 0,1 NaOH. Μεταφέροντας δείγματα βαλσάμικου σε κλίβανο στους 500 0C προσδιορίσαμε τη τέφρα έπειτα μετρήσαμε το νάτριο (Na) που εμπεριέχεται στις στάχτες με φλογοφωτόμετρο. Τέλος, εκτιμήθηκαν οι συνολικές φαινόλες. Τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιήθηκαν είναι: άνυδρο ανθρακικό νάτριο, γαλλικό οξύ και το αντιδραστήριο Folin-Ciocalteau (F-C). Tα αποτελέσματα της έρευνας πάνω στα βαλσάμικα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την συνέχεια της έρευνας. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 80 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές