Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Τομέας μεταποίησης τομάτας, τόποι παραγωγής και τόποι διάθεσης των προϊόντων, μια διαχρονική προσέγγιση

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Δρακοπούλου, Παναγιώτα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:13Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:42Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14582
dc.title Τομέας μεταποίησης τομάτας, τόποι παραγωγής και τόποι διάθεσης των προϊόντων, μια διαχρονική προσέγγιση el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Τομάτες el
heal.keyword Βιταμίνες el
heal.keyword Συγκομιδή el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2012-01-01 el
heal.abstract Ο κλάδος των προϊόντων τομάτας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς της ελληνικής οικονομίας, καθώς κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις διεθνώς βάσει της παραγωγής της και παρουσιάζει έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον. Καθίσταται λοιπόν άξια η μελέτη της παραγωγής της τομάτας τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά.Ξεκινώντας από την εγχώρια αγορά, πρέπει να σημειωθεί ότι η τομάτα παρουσιάζει εξαιρετικό διατροφικό, παραγωγικό και μεταποιητικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, στατιστικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει της επεξεργασθείσας ποσότητας νωπής τομάτας για την μεταποιητική περίοδο 2001-2002, ενώ κατέχει την έβδομη θέση στην παραγωγή προϊόντων τομάτας παγκοσμίως. Η ιστορική εξέλιξη της τομάτας, παρουσίασε σημαντικό ενδιαφέρον με την παραγωγή διαφόρων προϊόντων μεταποιημένης τομάτας. Τα κυριότερα προϊόντα μεταποιημένης τομάτας είναι ο τοματοπολτός διαφόρων συμπυκνώσεων, ο χυμός τομάτας και τα παράγωγά του, η αποφλοιωμένη τομάτα, οι νιφάδες αφυδατωμένης τομάτας, η σκόνη τομάτας και το κέτσαπ. Όσον αφορά την εγχώρια παραγωγή, σημαντικό είναι να αναφερθεί ο ρόλος της προσφοράς και της ζήτησης των προϊόντων μεταποιημένης τομάτας, καθώς και οι παράγοντες που τις επηρεάζουν. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές μεταποιητικές μονάδες τομάτας, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων συγκεντρώνεται στην επαρχία και μάλιστα κοντά σε περιοχές πλούσιες σε παραγωγή τομάτας. Είναι σκόπιμο, να γίνει αναφορά στις σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου, στις περιοχές στις οποίες αυτές βρίσκονται, καθώς και στους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις πωλήσεις τους.Στον ευρύτερο διεθνή χώρο, σημαντικό ενδιαφέρον στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία της τομάτας, παρουσιάζει η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιλαμβάνει αρκετές χώρες ισχυρές στον τομέα της τομάτας. Η μελέτη αυτών των χωρών, γίνεται με βάση την κατανομή των επιχειρήσεων στον διεθνή χώρο, την αναφορά των σημαντικότερων μεταποιητικών μονάδων παγκοσμίως, καθώς επίσης και με βάση τις εξαγωγικές και εισαγωγικές δραστηριότητες της κάθε χώρας. Τόσο οι εισαγωγές, όσο και οι εξαγωγές αναλύονται κατά κατηγορία προϊόντος και κατά χώρα προέλευσης. Τέλος έμφαση αξίζει να δοθεί στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καλλιέργειας και παραγωγής τομάτας σε παγκόσμιο επίπεδο και να προταθούν λύσεις που μπορούν να ελαττώσουν ή και να εξαλείψουν τα προβλήματα αυτά. el
heal.advisorName Λούμου, Αγγελική el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 93 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics