Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μελέτη της κινητικής ζυμώσεων με τη χρήση γλυκόζης και λακτόζης επισημασμένων με 14C

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Λυστρίδης, Χριστόφορος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:15Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:43Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14586
dc.title Μελέτη της κινητικής ζυμώσεων με τη χρήση γλυκόζης και λακτόζης επισημασμένων με 14C el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Ζύμωση el
heal.keyword Τρόφιμα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2012-01-01 el
heal.abstract Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στις ζυμώσεις και ειδικότερα στην αλκοολική και στη γαλακτική, καθώς επίσης και στα είδη των μικροοργανισμών που συμμετέχουν σε αυτές, δηλαδή στις ζύμες (μύκητες) και στα βακτήρια του γαλακτικού οξέος. Στη συνέχεια, μμελετάται ο ρυθμός πρόσληψης της γλυκόζης από μύκητες του είδους Saccharomyces cerevisiae χρησιμοποιώντας γλυκόζη επισημασμένη με 14C. Η ιχνηθέτηση είναι μια πολύ βολική μέθοδος αφού τόσο τα επισημασμένα όσο και τα μη επισημασμένα μόρια συμμετέχουν στις ίδιες μεταβολικές διεργασίες. Παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση της γλυκόζης αυξήθηκε μέσω προσθήκης στερεών ουσιών, γνωστών ως προωθητών (γ-αλουμίνα, κυτταρίνη, kissiris) της ζύμωσης. Επίσης, παρουσιάζεται η σχέση ανάμεσα στην ικανότητα ζύμωσης του kefir (μίγμα διαφόρων ειδών βακτηρίων και μυκήτων) και στον ρυθμό πρόσληψης λακτόζης επισημασμένης με 14C . Το kefir είναι ένα μίγμα διαφόρων ειδών μυκήτων (Κluyeveromyces, Candida, Saccharomyces, Pichia) και βακτηρίων γαλακτικού οξέος του γένους Lactobacillus. Οι μύκητες και τα βακτήρια αυτά συμβιώνουν και είναι υπεύθυνα για τη ζύμωση που πραγματοποιείται στο γάλα και τον ορό (ορός είναι το υγρό παραπροϊόν της παρασκευής τυριού το οποίο περιέχει πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες (λακτόζη μέχρι 5%).Για να μελετηθεί η επίδραση του pH στο ρυθμό πρόσληψης της λακτόζης από τα κύτταρα kefir ακινητοποιημένα σε υλικό κυτταρίνης χρησιμοποιήθηκε επισημασμένη λακτόζη με 14C. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι, με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα να γίνουν προτάσεις για την πιθανή αλλαγή παραμέτρων της ζύμωσης ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα αυτής αλλά και να βελτιωθεί η παραγωγή χρήσιμων τελικών προϊόντων. el
heal.advisorName Φαρμάκης, Λάμπρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 79 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές