heal.abstract |
Η καταγωγή της Ελιάς χάνεται στους θρύλους και στις παραδόσεις των λαών της Μεσογείου. Και αυτό είναι φυσικό, αφού το δέντρο της Ελιάς είναι συνδεδεμένο όχι μόνο με την διατροφή τους, αλλά με την ιστορία και την θρησκεία τους. Η ελιά εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύτιμο προϊόν που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη ζωή μας. Σήμερα δεχόμαστε ότι η Ελιά και το Ελαιόλαδο είναι ένα σημαντικό λιπαρό τρόφιμο και αυτό είναι κυρίως, που έκανε τη μεσογειακή δίαιτα και ειδικότερα την ελληνική κουζίνα τόσο σπουδαία διεθνώς. Επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι καρδιοπάθειες είναιεξαιρετικά σπάνιες σε χώρες όπως, η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου η Ελιά χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Αντίθετα στις Βόρειες Χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταναλώνονται κυρίως ζωϊκά λίπη και σπορέλαια, τέτοια περιστατικά είναι συχνά. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η Ελιά και τα παράγωγα τηςμειώνει την κακή Χοληστερίνη (LDL) στον Οργανισμό μας, ενώ επιδρά θετικά στην καλή χοληστερίνη (HDL). Σ' αυτή την πτυχιακή εργασία θα δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιτραπέζιων ελιών καθώς και να συγκρίνουμε τις επιτραπέζιες ελληνικές ελιές έναντι των ξένων. |
el |