heal.abstract |
Το ελαιόλαδο είναι μια σπουδαία λιπαρή ύλη στη διατροφή του ανθρώπου με αναμφισβήτητη βιολογική και θρεπτική αξία. Η τυποποίηση και η συσκευασία του ελαιόλαδου, σε κατάλληλα δοχεία και μέσα, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την καλύτερη διατήρηση, εμπορία και διάθεση του προϊόντος αυτού. Ιδιαίτερα σήμερα που η διακίνηση, του ελληνικού ελαιόλαδου, στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, έχει αυξηθεί σημαντικά η σωστή συσκευασία και τυποποίηση αποτελούν επιβεβλημένη ανάγκη. Το λάδι από τη φύση του είναι ευπαθές προϊόν και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο κάθε βιομηχανία επεξεργασία ελαιόλαδου να εφαρμόζει σύστημα διασφάλισης ποιότητας HACCP. Αυτό ωφελεί την ίδια την βιομηχανία καθώς και τον καταναλωτή ο οποίος καταναλώνει ένα ασφαλές προϊόν. Η πιστή εφαρμογή των αρχών του HACCP (Hazard Analysis - Critical Control Points - Ανάλυση Κινδύνων - Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) οι οποίες επιβάλλουν προσεχτικό έλεγχο όλων των σταδίων της επεξεργασίας του ελαιόλαδου, από την παραλαβή και επεξεργασία έως και την αποθήκευση του τελικού προϊόντος, εξασφαλίζουν ασφαλή προϊόντα απαλλαγμένα από πιθανούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του καταναλωτή. Το σύστημα HACCP αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση των μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων που μπορεί να προκύψουν κατά τις διαδικασίες κατά μήκος της διαδικασίας τυποποίησης ελαιόλαδου, στην εκτίμηση των κινδύνων και τελικά στον έλεγχο τους. |
el |