Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η επίδραση της θερμοκρασίας στην αποικοδόμηση της χλωροφύλλης σε πράσινη πιπεριά: σύγκριση δύο μεθόδων προσδιορισμού

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Πετσαλάκη, Αικατερίνη el
dc.date.accessioned 2015-11-25T01:27:41Z
dc.date.available 2015-11-25T03:25:26Z
dc.date.issued 2015-11-25
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/16954
dc.title Η επίδραση της θερμοκρασίας στην αποικοδόμηση της χλωροφύλλης σε πράσινη πιπεριά: σύγκριση δύο μεθόδων προσδιορισμού el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Πιπεριές el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Ποικιλίες el
heal.keyword Ποιότητα el
heal.keyword Έλεγχος ποιότητας el
heal.keyword Χλωροφύλλη el
heal.keyword Πείραμα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της θερμοκρασίας συντήρησης στη μεταβολή του χρώματος και την αποικοδόμηση της χλωροφύλλης καρπών πιπεριάς ποικιλίας California Wonder. Οι πιπεριές συντηρήθηκαν 25 ημέρες στο σκοτάδι στους 5, 10 και 20°C και σχετική υγρασία 90%. Η μεταβολή του χρώματος προσδιορίστηκε με χρωματόμετρο Minolta (Model CR-300, Minolta Co Ltd Osaka) και αποδόθηκε από τις παραμέτρους L*, a*, b*. Ο προσδιορισμός της χλωροφύλλης έγινε με δύο μεθόδους, την κλασσική μέθοδο του Amon, (1949) και τη μέθοδο του διμεθυλσουλφοξειδίου (DMSO) που εφαρμόστηκε στη σάρκα και στο φλοιό της πιπεριάς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρατηρήθηκε ότι η θερμοκρασία συντήρησης επηρεάζει τόσο τη μεταβολή του χρώματος όσο και την περιεκτικότητα των καρπών σε χλωροφύλλη. Συγκεκριμένα ενώ μέχρι την 15η ημέρα συντήρησης δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή του ολικού χρώματος, ενώ στους 20°C την 15η ημέρα παρουσιάζεται έντονη μεταβολή. Στο τέλος της συντήρησης (25η ημέρα) η τιμή του συντελεστή ΔE=[(L-L0) +(a-ao) +(b-bo) )] για τους 5°C ήταν 6,1. για τους 10°C ήταν 6,3 και για τους 20°C ήταν 29,2. Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν και με τη μεταβολή της φωτεινότητας (L*) των καρπών στους 5°C. Στους 10°C η χλωροφύλλη παρουσιάζει μικρή μεταβολή (6% η χλωροφύλλη a και 12% η ολική χλωροφύλλη) και διατηρείται σχεδόν στα αρχικά επίπεδα μέχρι το τέλος της συντήρησης, ενώ στους 20°C η χλωροφύλλη παρουσιάζει μία μείωση μετά τη 15η ημέρα η οποία στο τέλος της συντήρησης φθάνει στο 83% για τη χλωροφύλλη a και 62% για την ολική χλωροφύλλη. Η μέθοδος προσδιορισμού της χλωροφύλλης καθώς και ο χρησιμοποιούμενος διαλύτης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εξαγομένη ποσότητα. Η μέθοδος DMSO υπήρξε ικανή να εξάγει μεγαλύτερη ποσότητα χλωροφύλλης συγκριτικά με τη μέθοδο Amon (1949), ενώ είχε και το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούσε χρονοβόρες διαδικασίες και μεγάλες ποσότητες διαλύτη. Η σχέση χρώματος και περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη είναι γραμμική με συντελεστή συσχέτισης κυμαινόμενο μεταξύ 0,96 και 0,76 ανάλογα με τη μέθοδο και τον τρόπο δειγματοληψίας (σάρκα ή φλοιός). el
heal.advisorName Αγριοπούλου, Σοφία el
heal.committeeMemberName Μανωλοπούλου, Ελένη el
heal.committeeMemberName Ρεκούμη, Κωνσταντίνα el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 61 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές