heal.abstract |
Η αναζήτηση της περιεκτικότητας των νιτρικών και ειδικότερα σε καρπούς τομάτας, αγγουριού και φύλλα μαρουλιού, είναι το αντικείμενο της πτυχιακής αυτής μελέτης. Η αναζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε με δύο από τις πολλές μεθόδους προσδιορισμού των νιτρικών και είναι οι εξής: α) μέθοδος προσδιορισμού νιτρικών με φασματοφωτόμετρο, β) μέθοδος προσδιορισμού νιτρικών με ιοντόμετρο. Οι δύο μέθοδοι πραγματοποιήθηκαν με 30 δειγματοληπτικές μονάδες για το κάθε λαχανικό, από την ευρύτερη αγορά της Καλαμάτας, ν. Μεσσηνίας. Η τομάτα και το αγγούρι προέρχονται από θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ το μαρούλι από υπαίθριες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, για την τομάτα ο μέσος όρος των 30 δειγματοληπτικών μονάδων σε φασματοφωτόμετρο και σε ιοντόμετρο είναι 234 και 215 ppm αντίστοιχα, με τυπική απόκλιση ± 64,6 και ·± 65,2 αντίστοιχα και ελάχιστη σημαντική διαφορά (LSD) 34,35 και 43,30 για επίπεδο σημαντικότητας 5% και 1% αντίστοιχα. Όσον αφορά, για το αγγούρι, ο μέσος όρος των 30 δειγματοληπτικών μονάδων σε φασματοφωτόμετρο και σε ιοντόμετρο είναι 531 και 530 ppm αντίστοιχα, με τυπική απόκλιση ± 172 και ± 181 περίπου αντίστοιχα και ελάχιστη σημαντική διαφορά (LSD) 93 και 126 περίπου, για επίπεδο σημαντικότητας 5% και 1% αντίστοιχα. Τέλος, για το μαρούλι, ο μέσος όρος των 30 δειγματοληπτικών μονάδων σε φασματοφωτόμετρο και σε ιοντόμετρο είναι 1146 και 1191 ppm αντίστοιχα, με τυπική απόκλιση ± 329 και ± 321 αντίστοιχα, ενώ η ελάχιστη σημαντική διαφορά είναι 172 και 231, για επίπεδο σημαντικότητας 5% και 1 % αντίστοιχα. |
el |