heal.abstract |
Η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκταση, σε σχέση με τα άλλα φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Είναι μια από τις κυριότερες καλλιέργειες της χώρας μας, από την οποία προέρχονται μεγάλες ποσότητες, ικανές και για εξαγωγή. Πολλοί, επίσης, παραγωγοί λαμβάνουν το εισόδημα τους από αυτή και μόνο την καλλιέργεια. Κάθε χρόνο καλλιεργούνται πάνω από 3.500.000 στρέμματα, με παραγωγή γύρω στο 1.000.000 τόνους. Η παραγωγή αυτή υπερκαλύπτει τις ανάγκες σε πρώτη ύλη των νηματουργείων και σπορελαιουργείων μας και αφήνει αξιόλογα περιθώρια για εξαγωγές εκκοκκισμένου βαμβακιού. Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στην καλλιέργεια του βαμβακιού, ο Οργανισμός Βάμβακος πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η εργασία αυτή ασχολείται κυρίως με τη συγκομιδή και τους μετασυγκομιστικούς χειρισμούς του βαμβακιού, όπως ο εκκοκκισμός και η δεματοποίηση. Ειδικότερα, το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται γενικά στο βαμβάκι (καταγωγή, είδη, τρόπος καλλιέργειας κ.λπ.) και τη σημασία που έχει αυτή η καλλιέργεια για τη χώρα μας. Αναφορά, γίνεται επίσης και στην ομαδική καλλιέργεια του βαμβακιού, η οποία έχει αβέβαιο όμως, μέλλον. Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με τη συγκομιδή, που είναι ένας πολύ σημαντικός χειρισμός. Η συγκομιδή γίνεται με δυο τρόπους: με το χέρι και με μηχανές. Η μηχανοσυλλογή διαφέρει από τη χειροσυλλογή, στο ότι γίνεται πιο γρήγορα, αλλά μειονεκτεί στο ότι δίνει βαμβάκι χαμηλότερης ποιότητας (πολλές ξένες ύλες και υγρασία), με αποτέλεσμα μικρότερη απόδοση ινών. Αντίθετα η χειροσυλλογή δίνει βαμβάκι με μεγαλύτερη απόδοση ινών. Οι μηχανές που χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα στη χώρα μας είναι οι συλλεκτικές μηχανές με αδράχτια. Τέλος, γίνεται λόγος και για την αποθήκευση, που παίζει σημαντικό ρόλο, όταν οι ποσότητες που συγκομίζονται είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να επεξεργασθούν. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στον εκκοκκισμό. Μετά τη συγκομιδή και την αποθήκευση, το βαμβάκι μεταφέρεται στο εκκοκκιστήριο. Εκεί περνάει από διάφορες επεξεργασίες όπως: ο καθαρισμός του από τις ξένες ύλες, ο έλεγχος υγρασίας και η αποξήρανση του, ο εκκοκκισμός, ο καθαρισμός των ινών, η συμπύκνωση και η δεματοποίηση. Η δεματοποίηση γίνεται με τη βοήθεια υδραυλικών πρεσών όπου το τελικό προϊόν σχηματίζεται σε μπάλες, γιατί έτσι είναι πιο συμφέρουσα η διακίνηση του προς τις άλλες μονάδες επεξεργασίας. Επίσης, στο εκκοκκιστήριο γίνεται και η αποχνόωση του σπόρου που είναι σημαντική για την μετέπειτα επεξεργασία του. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ποιότητα του εκκοκκισμένου βαμβακιού η οποία επηρεάζεται σημαντικά από την συγκομιδή και τον εκκοκκισμό. Επισημαίνονται ακόμη, οι ιδιότητες της ίνας (μήκος, χρώμα, μικροναίρ, αντοχή κ.ά.), οι οποίες μετριόνται με ειδικά όργανα. Έτσι, γίνεται η ποιοτική κατάταξη του προϊόντος με μεγάλη ακρίβεια. Αναφέρονται οι παράγοντες που υποβαθμίζουν την ποιότητα και οι ενέργειες των παραγωγών και των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων που πρέπει να γίνονται, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτη η ποιότητα του βαμβακιού. Η ποιότητα του τελικού προϊόντος αξιολογείται με βαθμούς, οι οποίοι εκφράζονται σε αριθμό κυτίου. Ο βαθμός επηρεάζεται από το χρώμα, των ινών, τις ξένες ύλες και την επίδραση του εκκοκκισμού. |
el |