heal.abstract |
Η συσκευασία σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα χρησιμοποιείται κυρίως για την μακρά συντήρηση λαχανικών υψηλής φθαρτότητας. Παρόλα αυτά, οι έρευνες για την επίδραση της τροποποιημένης ατμόσφαιρας στην συντήρηση της πιπεριάς δεν είναι αρκετές. Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η μελέτη της επίδρασής της τροποποιημένης ατμόσφαιρας στη συντήρησης πιπεριάς ποικιλίας TWINGO της πιπεριάς, και πιο συγκεκριμένα η επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Οι πιπεριές που χρησιμοποιήθηκαν συσκευάστηκαν σε 3 διαφορετικά εύκαμπτα πλαστικά φύλλα πολυαιθυλενίου (MDPE-40, MDPE-60, MDPE-75), γνωστής περατότητας. Συντηρήθηκαν στους 10° C κα στους 5° C για 15 ημέρες, κα στην συνέχεια παρέμειναν στους 20° C για 4 ημέρες (shelf-life). Σε όλο αυτό το διάστημα, μελετήθηκε η μεταβολή των αερίων (Ο2, CO2) των συσκευασιών, του χρώματος, της υφής, της περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και ολικά διαλυτά στερεά, η απώλεια βάρους, καθώς και η εμφάνιση φυσιολογικών ασθενειών. |
el |