Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Σύγχρονες και ταχείες μέθοδοι για τον ποιοτικό έλεγχο και ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών του γάλακτος.

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Δρακοπούλου, Ιωάννα el
dc.date.accessioned 2016-12-10T06:46:27Z
dc.date.available 2016-12-10T06:46:27Z
dc.date.issued 2016-12-10
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17771
dc.rights Default License
dc.title Σύγχρονες και ταχείες μέθοδοι για τον ποιοτικό έλεγχο και ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών του γάλακτος. el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Αντιβιοτικά el
heal.keyword Μαστίτιδα el
heal.keyword Λίπος el
heal.keyword Λακτόζη el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) el
heal.publicationDate 2016-01-01
heal.abstract Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη, αναφέρονται οι διάφορες μικροβιολογικές,φυσικοχημικές, ανοσοβιολογικές, χρωματογραφικές και φωτομετρικές μεθόδοι, οι οποίες εφαρμόζονται για την ανάλυση του γάλακτος. Αρχικά, γίνεται λόγος για τους μικροοργανισμούς, κυρίως τα βακτήρια, οι οποίοι είτε αποτελούν φυσιολογική μικροχλωρίδα του γάλακτος, είτε, ύστερα από την άμελξη, μπορεί να εντοπιστούν σε αυτό προκαλώντας αλλοιώσεις του γάλακτος και ασθένειες στον άνθρωπο και στα ζώα. Στην συνέχεια, καταγράφονται οι μέθοδοι προσδιορισμού του πληθυσμού των μικροοργανισμών που υπάρχουν στο γάλα καθ’όλα τα στάδια διαχείρισής του μέχρι αυτό να καταναλωθεί. Σε περίπτωση προσβολής των παραγωγικών ζώων από παθογόνους μικροοργανισμούς, χορηγούνται, συνήθως, αντιβιοτικά. Η χρήση αυτών, επηρεάζοντας τη σύσταση και την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, δημιουργεί την ανάγκη εφαρμογής μεθόδων ανίχνευσης των αντιβιοτικών. Επιπλέον, όσον αφορά τις ασθένειες που προσβάλλουν τα παραγωγικά ζώα, η πιο καταστροφική είναι η μαστίτιδα, καθώς προσβάλλει το μαστό του ζώου και καθιστά το μαστιτικό γάλα ακατάλληλο προς κατανάλωση. Επιπρόσθετα, ο προσδιορισμός των συστατικών του γάλακτος, όπως το λίπος, η λακτόζη, οι πρωτεΐνες και το στερεό υπόλειμμα άνευ λίπους, κρίνεται απαραίτητος για τις γαλακτοβιομηχανίες, καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η αξιολόγηση του γάλακτος ως προς τη θρεπτική και οικονομική του αξία. Αξίζει να σημειωθεί η σημασία του ελέγχου πιθανών μεταβολών των ιδιοτήτων του γάλακτος. Τέτοιες μεταβολές αφορούν τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, όπως το pH, η οξύτητα, το ειδικό βάρος και το σημείο πήξεως. Συν τοις άλλοις, για λόγους οικονομικούς και συμφερόντων εις βάρος του καταναλωτή εγκιμωνεί ο κίνδυνος της νοθείας. Με την εξέταση των μεταβολών που προκαλούνται στα συστατικά και τις ιδιότητες του γάλακτος, αλλά και το συνδυασμό διαφόρων μεθόδων, είναι δυνατόν να εντοπιστεί πιθανή νοθεία. Συμπερασματικά, το γάλα, από την άμελξη μέχρι την κατανάλωσή του, υπόκειται σε διάφορες αναλύσεις ποιότητας και ποσοτικού προσδιορισμού των συστατικών του, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ασφαλές και ποιοτικό προϊόν για τον καταναλωτή. el
heal.advisorName Ζακυνθινός, Γεώργιος el
heal.committeeMemberName χ.ο. el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) el
heal.academicPublisherID teipel
heal.numberOfPages 102
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές