dc.contributor.author | Αντεκελίδη, Δέσποινα | el |
dc.date.accessioned | 2019-07-25T10:59:12Z | |
dc.date.available | 2019-07-25T10:59:12Z | |
dc.date.issued | 2019-07-25 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17889 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Προφίλ λιπαρών οξέων σε αλιευμένες σαρδέλες και εποχιακή διακύμανση αυτών | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Ψάρια | el |
heal.keyword | Λιπαρά οξέα | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016 | |
heal.abstract | Τα λιπαρά οξέα ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των λιπιδίων. Είναι αλειφατικά καρβοξυλικά οξέα, υψίστης σημασίας για τον άνθρωπο. Ωστόσο ο ανθρωπινός οργανισμός αδυνατεί να παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών του και έτσι θα πρέπει να τα λαμβάνει μέσω της τροφής του. Για τον λόγο αυτό η εμπορική παραγωγή έχει στραφεί προς την παραγωγή ιχθυελαίων και συμπυκνωμάτων Ω-3 λιπαρών οξέων (EPA+DHA). Ο διαχωρισμός των λιπαρών οξέων γίνεται με διάφορες μεθόδους όπως η συμπλοκοποίηση ουρίας, η υπερκρίσιμη εκχύλιση, η κρυστάλλωση σε χαμηλές θερμοκρασίες η απόσταξη μορίων, η υδρόλυση λιπάσης αλλά και η μέθοδος πίεσης. Στην παρούσα εργασία δείγματα σαρδέλας (από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο) χρησιμοποιήθηκαν για την εκχύλιση και ανάλυση ελαίου ως προς το προφίλ και την εποχιακή διακύμανση των λιπαρών τους οξέων καθώς και της α-τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε), η οποία λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό των λιπαρών οξέων. Όλα τα δείγματα αφού θερμάνθηκαν, λυοφιλοποιήθηκαν, εκχυλίστηκαν μέσω της μεθόδου Soxhlet και τέλος φυγοκεντρίθηκαν με NaOH και H3PO4 και στην συνέχεια με ζεόλιθο και αναλύθηκαν μέσω αέριου χρωματογραφίας με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (GC-FID). Από τα αποτελέσματα τον αναλύσεων φαίνεται πως τα μεγαλύτερα ποσοστά σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα εμφάνισε ο Σεπτέμβριος. Συγκεκριμένα το άθροισμα των EPA+DHA έφτασε το 30% του συνόλου των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ τα Ω6 λιπαρά οξέα τον Σεπτέμβρη ήταν στο 4,9%. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα εμφάνισαν την μεγαλύτερη συγκέντρωση τους τον Μάιο σε συγκέντρωση 25,7%, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά οξέα τον Αύγουστο με συγκέντρωση 61,3%. Τα trans λιπαρά οξέα εμφάνισαν τις μικρότερες συγκεντρώσεις από τα υπόλοιπα λιπαρά οξέα, με το Σεπτέμβρη να εμφανίζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση με 0,2%. Τέλος η α-τοκοφερόλη έδωσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση τον Ιούλιο όπου έφτασε τα 356mg/kg. | el |
heal.advisorName | Ζακυνθινός, Γεώργιος | el |
heal.committeeMemberName | n/a, n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 87 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: