dc.contributor.author | Χαρίτου, Γεωργία | el |
dc.date.accessioned | 2019-10-30T08:51:41Z | |
dc.date.available | 2019-10-30T08:51:41Z | |
dc.date.issued | 2019-10-30 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18133 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Ορρός γάλακτος και οι χρήσεις του στη βιομηχανία τροφίμων | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Επεξεργασία τροφίμων | el |
heal.keyword | Γαλακτοκομικά προϊόντα | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχόλη Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2018 | |
heal.abstract | Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη παρατίθενται τρόποι αξιοποίησης του ορρού γάλακτος στη βιομηχανία τροφίμων καθώς και μέθοδοι επεξεργασίας του. Στα πρώτα κεφάλαια αναφέρονται γενικά στοιχεία για την τυροκομία, ενώ στα δύο τελευταία αναλύονται οι τρόποι επεξεργασίας του ορρού και οι χρήσεις του. Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες η αξιοποίηση του ορρού γάλακτος ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για τη γαλακτοβιομηχανία, καθώς αποτελούσε ένα άχρηστο και επιβλαβές προϊόν για το περιβάλλον. Στις μέρες μας, η υψηλή θρεπτική και βιολογική του αξία έχει αναγνωριστεί και η χρήση του έχει καθιερωθεί στη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων. O ορρός γάλακτος, ένα παραπροϊόν της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, περιέχει πολλά πολύτιμα συστατικά, ιδιαίτερα διαλυτές πρωτεΐνες (π.χ. β-λακτοσφαιρίνη, α-γαλακτοαλβουμίνη, ανοσοσφαιρίνη), είναι ευρέως αποδεκτός ως συστατικό σε διάφορες συνθέσεις τροφίμων (π.χ. ζαχαροπλαστική, αρτοσκευάσματα, συμπληρώματα υγείας και αθλητισμού) και βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε ξηρή μορφή. Τα προϊόντα ορρού γάλακτος διαθέτουν τις κατάλληλες διατροφικές (π.χ. αμινοξέα), δραστικές (π.χ. ζελατινοποίησης, αφρισμού) και βιολογικές (π.χ. αντιμικροβιακές) ιδιότητες για την υγεία. Παρακάτω θα αναφερθούν οι εφαρμογές του ορρού γάλακτος, οι οποίες είναι πολλές και αυξάνονται συνεχώς, ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής ανάπτυξης και της επιστημονικής εξέλιξης. | el |
heal.advisorName | Βαρζάκας, Θεόδωρος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 82 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: