Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παρασκευή και ποιοτική αξιολόγηση πηκτών εσπεριδοειδών με χρήση εναλλακτικών σακχάρων

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Παυλίδης, Βασίλης Άγγελος el
dc.date.accessioned 2019-10-30T11:33:21Z
dc.date.available 2019-10-30T11:33:21Z
dc.date.issued 2019-10-30
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18143
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ *
dc.title Παρασκευή και ποιοτική αξιολόγηση πηκτών εσπεριδοειδών με χρήση εναλλακτικών σακχάρων el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Εσπεριδοειδή el
heal.keyword Μαρμελάδες el
heal.keyword Γλυκαντικές ουσίες el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2018
heal.abstract Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη της ποιότητας της μαρμελάδας με βάση το πορτοκάλι με χρήση εναλλακτικών γλυκαντικών ουσιών. Σκοπός είναι η παρασκευή τέτοιων εναλλακτικών προϊόντων με μειωμένες θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όμοια με αυτά της μαρμελάδας πορτοκάλι του εμπορίου. Για τη δημιουργία των προϊόντων αυτών αντικαταστάθηκε η ζάχαρη λόγω των βλαβερών της επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου με εναλλακτικά σάκχαρα, συγκεκριμένα με φρουκτόζη και γλυκοζίτες στεβιόλης. Για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος παρασκευάστηκαν μαρμελάδες με διαφορετικές περιεκτικότητες σε ζάχαρη, φρουκτόζη και γλυκοζίτες στεβιόλης, από τις οποίες επιλέχθηκαν 8 λόγω των αποδεκτών οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών. Με πειραματικές μετρήσεις προσδιορίστηκαν τα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά, όπως η οξύτητα (pH), τα στερεά διαλυτά συστατικά (°Brix), η ενεργότητα ύδατος (aw), το χρώμα (κλίμακες Lab, L*a*b*), και διάφορα χαρακτηριστικά υφής (π.χ. σκληρότητα , συνεκτικότητα). Επίσης πραγματοποιήθηκε οργανοληπτικός έλεγχος του οποίου τα αποτελέσματα συζητήθηκαν σε συνδυασμό με τα πειραματικά δεδομένα. Αυξημένη αρεστότητα υπήρξε στα δείγματα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ενώ τα δείγματα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοζίτες στεβιόλης δεν προτιμήθηκαν λόγω της έντασης της γλυκύτητας. Από τα αρχικά πειράματα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να σχηματιστεί προϊόν με περιεκτικότητα σε γλυκοζίτες στεβιόλης μεγαλύτερη από 25% επειδή δεν ήταν εφικτό να επιτευχθούν τα επιθυμητά τελικά διαλυτά στερεά συστατικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης τη συνεκτικότητα να ελαττώνεται όσο αυξανόταν το ποσοστό της αντικατάστασης της σακχαρόζης από φρουκτόζη. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.numberOfPages 100
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές