dc.contributor.author | Πλιάγκος, Αντώνιος | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-01T10:08:11Z | |
dc.date.available | 2019-11-01T10:08:11Z | |
dc.date.issued | 2019-11-01 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18184 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός για την συσκευασία και τυποποίηση ελαιολάδου | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Μηχανολογικός εξοπλισμός | el |
heal.keyword | Τυποποίηση ελαιολάδου | el |
heal.keyword | Συσκευασία | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2018-10-29 | |
heal.abstract | ο ελαιόλαδο αποτελεί ένα προϊόν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, των οποίων η διατήρηση εξαρτάται από τη σωστή και έγκαιρη συσκευασία του. Είναι επίσης ένα προϊόν, το οποίο υπόκειται σε ελάχιστη επεξεργασία σε όλα τα στάδια από τη συλλογή της ελιάς μέχρι τη συσκευασία, χωρίς προσθήκη συντηρητικών και άλλων στοιχείων που θα μπορούσαν μεν να συντελέσουν στη διατήρησή του, θα αλλοίωναν δε τη γεύση και την αγνότητά του. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να τηρούνται όλοι οι κανόνες και οι διαδικασίες, για να μπορεί το ελαιόλαδο να φτάνει αναλλοίωτο στους καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου οι εξαγωγές ελαιολάδου ανθούν. Το πρώτο στάδιο, μετά φυσικά από το μάζεμα του καρπού και την πολτοποίηση της ελιάς σε λάδι, είναι η μεταφορά του ελαιόλαδου που παράχθηκε από το ελαιοτριβείο στη μονάδα όπου θα συσκευασθεί. Η μεταφορά γίνεται σε ειδικά βυτιοφόρα οχήματα, στα οποία αποθηκεύεται το λάδι έως ότου φτάσει στον προορισμό του. Όταν το φορτηγό φτάσει στη μονάδα, ανεβαίνει στη γεφυροπλάστιγγα, η οποία σε συνεργασία με τις δυναμοκυψέλες ζυγίζει το φορτίο. Το στάδιο αυτό θα ολοκληρωθεί αργότερα, όταν το φορτηγό, αφού έχει ξεφορτώσει το λάδι, θα ζυγιστεί ξανά στη γεφυροπλάστιγγα. Με αυτόν τον τρόπο, αφού από το αρχικό βάρος αφαιρεθεί το βάρος του φορτηγού, θα μπορέσει να ανευρεθεί το καθαρό βάρος του φορτίου, δηλαδή του ελαιολάδου. Στη συνέχεια τα γεμιστικά μηχανήματα αναλαμβάνουν να γεμίσουν τις συσκευασίες με ελαιόλαδο. Τα γεμιστικά ελαιόλαδου συνεργάζονται κατά τη διαδικασία της γέμισης με ειδικά ζυγιστικά συστήματα, τα οποία ζυγίζουν το βάρος του κάθε μπουκαλιού για να υπάρχει απόλυτη ομοιομορφία στο τελικό προϊόν. Εκτός όμως από ζυγιστικά μηχανήματα η γραμμή συσκευασίας ελαιόλαδου αποτελείται και από ογκομετρικά γεμιστικά μηχανήματα, τα οποία μέσω ειδικών κεφαλών γεμίζουν το κάθε μπουκάλι μετρώντας τον όγκο του. Τόσο ο όγκος όσο και το βάρος μπορούν να σταλούν ως δεδομένα στην ετικετέζα, η οποία θα τυπώσει ετικέτες που θα τα αναγράφει με ακρίβεια. Στα μηχανήματα συσκευασίας ελαιόλαδου ανήκουν και τα πωματιστικά, με τα οποία τοποθετούνται πώματα σε κάθε είδους συσκευασία. Έτσι, υπάρχουν διάφοροι τύποι πωμάτων για γυάλινες, λευκοσιδηρές και πλαστικέςφιάλες συσκευασίας. Έπειτα, οι αυτόματες ετικετέζες επικολλούν ετικέτες στην πρόσθια και οπίσθια όψη της συσκευασίας, ετικέτες οι οποίες φέρουν στην επιφάνειά τους τα δεδομένα που επιλέγει ο παραγωγός. Όπως προελέχθη, κύρια δεδομένα θεωρούνται ο όγκος και το βάρος, ενώ βέβαια αναγράφονται και το όνομα της εταιρείας αλλά και κάποια βασικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, όπως για παράδειγμα αν πρόκειται για αγνό και παρθένο ελαιόλαδο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει όλα τα στοιχεία του ελαιολάδου και έχει τη σιγουριά πως αυτό συσκευάσθηκε σύμφωνα με τους ΣΕΛΙΔΑ 6 κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής, χωρίς η ποιότητα αυτή να εξαρτάται από τον παραγωγό και το μέγεθός της παραγωγής του, αφού κατά κανόνα τη συσκευασία του ελαιόλαδου αναλαμβάνουν ανεξάρτητες, εξειδικευμένες μονάδες που διαθέτουν ολοκληρωμένες γραμμές συσκευασίας και τυποποίησης. Από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του αγοραστή να αποφασίσει ποια χαρακτηριστικά τον ενδιαφέρουν και να επιλέξει το αντίστοιχο ελαιόλαδο. | el |
heal.advisorName | n/a | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: