dc.contributor.author | Δαμιανάκη, Μαρία Ελένη | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-05T13:16:27Z | |
dc.date.available | 2019-11-05T13:16:27Z | |
dc.date.issued | 2019-11-05 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18240 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Μελέτη του ρόλου της μετάλλαξης ser582ala επί της πρωτεΐνης msn2 του ζυμοκύκητα Saccharomyces cerevisiae | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Ζύμωση | el |
heal.keyword | Μύκητες | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2017 | |
heal.abstract | Οι ζύμες είναι σημαντικές στην βιομηχανία τροφίμων με σημαντικότερη οικονομικά εφαρμογή αυτή του σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae επειδή χρησιμοποιείται ευρέως κυρίως στην ποτοποιία αλλά και αποτελεί εδώ και χρόνια μοντέλο για την έρευνα μοριακής βιολογίας και γενετικής. Ο ζυμομύκητας αυτός χρησιμοποιείται ευρέως στις αντιδράσεις αλκοολικής ζύμωσης για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών και την παραγωγή διαφόρων άλλων προϊόντων όπως ενζύμων, βιταμινών κ.α. Τα βασικότερα χρήσιμα χαρακτηριστικά του S.cerevisiae είναι ταχεία ανάπτυξη σε αερόβιες συνθήκες και η ικανότητα παραγωγής αιθανόλης υπό αναερόβιες συνθήκες. Έτσι, η βελτίωση της απόδοσης των ζυμώσεων αποτελεί σημαντικό αντικείμενο έρευνας μέσω της δημιουργίας ενός γενετικά τροποποιημένου στελέχους ζύμης που θα εμφάνιζε καλύτερα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και θα ήταν ανθεκτικότερο στην αιθανόλη, καθώς και σε άλλες αντίξοες συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Όταν το κύτταρο βρεθεί σε κατάσταση stress ο μεταγραφικός παράγοντας msn2 ενεργοποιείται μέσω φωσφορυλιώσεων από διάφορες πρωτεϊνικές κινάσες ώστε να εισέλθει στον πυρήνα του κυττάρου, όπου και ελέγχει την έκφραση γονιδίων που βοηθούν το κύτταρο να αποκριθεί στο δυσμενές περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως ο έλεγχος της εισόδου της msn2 στο πυρήνα ελέγχεται μέσω φωσφορυλιώσεων από το σύμπλεγμα των πρωτεϊνών της πρωτεϊνικής κινάσης Α (PKA). Συγκεκριμένα, η φωσφορυλίωση της msn2 πρωτεΐνης από την PKA έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της εισόδου της στον πυρήνα του κυττάρου. Μέσω ανάλυσης της πρωτεϊνικής αλληλουχίας της msn2 με κατάλληλο λογισμικό αποκαλύφθηκε ότι μια πιθανή θέση φωσφορυλίωσης της msn2 από την PKA είναι το αμινοξύ Ser στη θέση 582. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η δημιουργία στελέχους ζύμης το οποίο φέρει τη μετάλλαξη Ser582Ala επί του γονιδίου MSN2 και η μετέπειτα μελέτη της επίδρασης της μετάλλαξης, στην απόκριση του ζυμομύκητα σε συνθήκες stress όπως η παρουσία διάφορων συγκεντρώσεων αιθανόλης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκάλυψη του ρόλου του αμινοξέος στη συγκεκριμένη θέση και τέλος η διερεύνηση της έκφρασης γονιδίων που έχει αποδειχθεί ότι η έκφραση τους μεταβάλλεται παρουσία της αιθανόλης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διάφορες ενδοκυττάριες διεργασίες. | el |
heal.advisorName | Βαμβακάς, Σωτήριος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 86 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: