Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μελέτη ανόργανης θρέψης ξένων οινοποιήσιμων ποικιλιών στη Μεσσηνία

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Παπαδημητρίου, Δημήτριος el
dc.date.accessioned 2019-11-06T11:08:27Z
dc.date.available 2019-11-06T11:08:27Z
dc.date.issued 2019-11-06
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18263
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Μελέτη ανόργανης θρέψης ξένων οινοποιήσιμων ποικιλιών στη Μεσσηνία el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Θρέψη φυτών el
heal.keyword Ποικιλίες el
heal.keyword Ανόργανα λιπάσματα el
heal.keyword Οινοποίηση el
heal.keyword Σταφύλια el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής el
heal.publicationDate 2017-11-29
heal.abstract Η παρούσα πτυχιακή εργασία στο γενικό μέρος της ασχολείται με την αμπελουργία στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία ενώ στο ειδικό μέρος της παρουσιάζει μια συγκριτική μελέτη της ανόργανης θρέψης τριών ξένων οινοποιήσιμων ποικιλιών στη Μεσσηνία. Τα αποτελέσματα του ειδικού - πειραματικού μέρους της εργασίας έδειξαν ότι η ανόργανη θρέψη των αμπελώνων με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah στη Μεσσηνία ήταν εν γένει ικανοποιητική για τα θρεπτικά στοιχεία που προσδιορίστηκαν λαμβάνοντας όμως υπόψη τα ακόλουθα συμπεράσματα: • Η συγκέντρωση αζώτου κατά την άνθηση και στις τρεις ποικιλίες στην περιοχή κυμαινόταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Κατά τον περκασμό, το επίπεδο Ν και στις τρεις ποικιλίες κυμαινόταν σε χαμηλότερα από το φυσιολογικό εύρος Ν επίπεδα, με την ποικιλία Syrah να παρουσιάζει τη χαμηλότερη συγκέντρωση Ν μεταξύ των τριών ποικιλιών. Κατά τον τρυγητό, η συγκέντρωση αζώτου και στις τρεις ποικιλίες κυμαινόταν στο χαμηλότερο μεν αλλά εν γένει φυσιολογικό εύρος τιμών για το Ν στο στάδιο αυτό. • Τα επίπεδα P κυμαίνονταν σε φυσιολογικά εν γένει εύρη και στις τρεις ποικιλίες. • Η συγκέντρωση Κ στην ποικιλία Merlot κατά τη διάρκεια της άνθησης ήταν υψηλότερη του επιθυμητού ορίου ενώ στις υπόλοιπες δύο ποικιλίες κυμαινόταν στα επιθυμητά εύρη. Στο στάδιο του περκασμού όλες οι ποικιλίες παρουσίασαν συγκεντρώσεις Κ υψηλότερες του επιθυμητού, με την ποικιλία του Merlot να παρουσιάζει την υψηλότερη συγκέντρωση Κ. Παρόμοια έδειξαν και τα αποτελέσματα Κ στο στάδιο του τρυγητού, δηλ. ότι και οι τρεις ποικιλίες ξεπέρασαν τα επιθυμητά εύρη συγκέντρωσης καλίου στα φύλλα τους. • Το ασβέστιο ήταν το στοιχείο το οποίο παρουσίασε σε όλα τα στάδια και σε όλες τις ποικιλίες επιθυμητές συγκεντρώσεις, χωρίς να παρατηρείται έλλειψη ή τοξικότητα. • Το μαγνήσιο κατά το στάδιο της άνθησης παρουσίασε τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις, μάλιστα κυμαινόταν σε επίπεδα σχετικής έλλειψης και στις τρεις ποικιλίες. Στο στάδιο του περκασμού η ποικιλία Cabernet Sauvignon υπερέβαινε τη φυσιολογική τιμή μαγνησίου ενώ οι ποικιλίες Merlot και Syrah παρουσίαζαν φυσιολογικά επίπεδα. Τέλος, στο στάδιο του τρυγητού η ποικιλία Merlot παρουσιάζει 5 σχετική έλλειψη Mg ενώ η ποικιλία Syrah παρουσιάζει επιθυμητά επίπεδα. Τα χαμηλότερα επίπεδα Mg στην ποικιλία Merlot σε όλα τα φαινολογικά στάδια θα πρέπει να συνδέεται με την υψηλή συγκέντρωση καλίου της ίδιας ποικιλίας λόγω της ανταγωνιστικής σχέσης των δύο αυτών στοιχείων μεταξύ τους. • Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah που εξετάστηκαν, φαίνεται πως δεν παρουσίασαν πρόβλημα έλλειψης ή περίσσειας ως προς τη συγκέντρωση σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και βορίου στα φύλλα τους. • Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις μαγγανίου κυμαίνονταν σε επίπεδα περίσσειας, δηλ. υπερέβαιναν τα επιθυμητά όρια. • Η μικρότερη συγκέντρωση ψευδαργύρου παρατηρήθηκε στην ποικιλία Cabernet Sauvignon κατά την άνθηση. • Η δε μικρότερη συγκέντρωση βορίου παρατηρήθηκε κατά την άνθηση και τον περκασμό στην ποικιλία Merlot. Αντίθετα, η ποικιλία Cabernet Sauvignon κατά τη διάρκεια του τρυγητού παρουσίασε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Οι παραπάνω διαπιστώσεις μπορούν να συμβάλλουν στην ορθολογικότερη διαχείριση της λιπαντικής αγωγής της καλλιέργειας των ξενικών αυτών ποικιλιών στην Μεσσηνία και κατά συνέπεια στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας και καλλίτερης ποιότητας των παραγομένων σταφυλιών. el
heal.advisorName Ασημακοπούλου, Άννα el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές