Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μαγκλάρας, Ανδρέας el
dc.date.accessioned 2019-11-07T11:20:28Z
dc.date.available 2019-11-07T11:20:28Z
dc.date.issued 2019-11-07
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18290
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Βιοποικιλότητα el
heal.keyword Λαχανικά el
heal.keyword Παραδοσιακά προϊόντα el
heal.keyword Ποικιλίες el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.publicationDate 2018-03-26
heal.abstract Στην παρούσα εργασία γίνεται μια αναφορά στις παραδοσιακές ποικιλίες, τόσο σε επίπεδο χαρακτηριστικών και ορισμού αυτών, όσο και σε σημασία-αναγκαιότητα που αυτές καταδεικνύουν, και μια σύντομη αποτύπωση των σπουδαιότερων-εμπορικότερων παραδοσιακών ποικιλιών στην ελληνική επικράτεια. Οι παραδοσιακές ποικιλίες ή τοπικές ποικιλίες είναι τοπικά προσαρμοσμένοι πληθυσμοί καλλιεργούμενων φυτών που έχουν δημιουργηθεί με επιλογή των γεωργών και της φύσης. Εάν προσπαθούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό περί παραδοσιακών ποικιλιών θα λέγαμε πως πρόκειται για μια ποικιλία με σχετικά αρκετά υψηλή ικανότητα να αντέχει σε διάφορους παράγοντες καταπόνησης, με αποτελεσματική σταθερότητα σε αποδόσεις σε ένα σύστημα χαμηλών εισροών. Οι ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών δημιουργήθηκαν στο ελληνικό περιβάλλον, είναι προσαρμοσμένες σε αυτό και για το λόγο αυτό είχαμε την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού διαφορετικών τοπικών ποικιλιών, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις εδαφολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής όπου μπορούν να αναπτύσσονται έχοντας ικανοποιητικές αποδόσεις. Για τις παραδοσιακές ποικιλίες υπάρχει η θεσμική και νομοθετική μέριμνα ώστε να προστατευτούν είτε ως προϊόντα με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε). Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) είναι η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, ενώ Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε) είναι η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα του οποίου είναι ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό. Οι παραδοσιακές ποικιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποτελέσει μέχρι και σημείο αναφοράς νομοθετημάτων και κανονισμών για την προστασία τους και την ανάπτυξή τους. Η λεκάνη της Μεσογείου εξάλλου πάντα αποτελούσε και αποτελεί τόπο καταγωγής παραδοσιακών ποικιλιών. Στην ελληνική πραγματικότητα, οι παραδοσιακές ποικιλίες η εντατική ανάπτυξή τους και η συστηματική προστασία τους, αποτελεί προϊόν των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, η σταδιακή μεταστροφή των αγροτών, ερασιτεχνών και μη, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη και διάσωση πολλών τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών. Σε αυτό εκτός των άλλων έχει βοηθήσει και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των σύγχρονων ανθρώπων προς τα βιολογικά και υγιεινά παραδοσιακά προϊόντα και την επιθυμία εκτοπισμού, θα έλεγε κανείς, των υβριδίων από τον πρωταγωνιστικό διατροφικό ρόλο που κατείχαν. el
heal.advisorName Κώτσιρας, Αναστάσιος el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές