Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σιούλα, Μαρία el
dc.date.accessioned 2019-11-11T15:18:39Z
dc.date.available 2019-11-11T15:18:39Z
dc.date.issued 2019-11-11
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18305
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ *
dc.title Αξιοποίηση υπολειμμάτων οινοποιείου el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Οίνος el
heal.keyword Οινοποίηση el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2017-11
heal.abstract Η παραγωγή οίνου είναι ένας από τους κορυφαίους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων. Η παγκόσμια παραγωγή ανήλθε σε 281 εκατομμύρια τόνους το 2013: η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παρήγαγαν το 46% της παγκόσμιας παραγωγής (OIV, 2013). Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Οίνου και Αμπέλου (OIV) η Ελλάδα κατατάσσεται στη δωδέκατη θέση ως προς την ετήσια παραγωγή οίνοι κατ’ όγκο, παγκοσμίως (OIV, 2014). Ο αναφερόμενος όγκος ανέρχεται σε 3.700 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου. Το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων οινοποιείου για τη χώρα μας οφείλει να αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας και μελέτης λόγω του μεγάλου παραγόμενου όγκου. Η διαδικασία των οινοποιητικών μονάδων παράγει διαφορετικά είδη αποβλήτων όπως βρόστρυχοι, στέμφυλα, εξαντλημένοι ζυμομύκητες, κρασί και υψηλά φορτισμένα λύματα (Bustamante et al., 2008) και πρόκειται για οργανικά και ανόργανα υγρά και στερεά υπολείμματα καθώς και αέριους ρύπους (Teixeira et al., 2014). Στα στερεά υπολείμματα κατατάσσονται τα στέμφυλα, τα γίγαρτα, καθώς και η οινολάσπη. Αυτά τα απόβλητα χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις σε οργανικό φορτίο και φαινολικές ενώσεις, άρα και καθίσταται δύσκολο να επιτευχθεί βιοαποκοδόμηση με φυσικές διεργασίες σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Η αλόγιστη εναπόθεσή αποβλήτων με τόσο υψηλή συγκέντρωση οργανικών ενώσεων, χωρίς πρότερη επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση τόσο του χημικώς απαιτούμενου οξυγόνου (COD) όσο και του βιοχημικώς απαιτούμενου οξυγόνου (BOD) (Da Ros et al., 2014). Τα λύματα των οινοποιείων είναι ένα σημαντικό ρεύμα αποβλήτων που προκύπτει από πολυάριθμες εργασίες καθαρισμού που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων παραγωγής του κρασιού. Τα απόβλητα που παράγονται περιέχουν διαφόρους οργανικούς και ανόργανους ρύπους και η περιβαλλοντική τους επίδραση είναι αξιοσημείωτη, κυρίως λόγω της υψηλής συγκέντρωσης οργανικού / ανόργανου φορτίου, των μεγάλων όγκων που παράγονται και της εποχιακής μεταβλητότητάς του. Πολλές μέθοδοι για την επεξεργασία των λυμάτων από τα οινοποιεία είναι επί του παρόντος διαθέσιμες, αλλά είναι αναγκαία η ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων επεξεργασίας για 1. τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας της διαδικασίας επεξεργασίας για την ικανοποίηση των απαιτήσεων απόρριψης των αποβλήτων οινοποιείων και 2. τη μείωση τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσο και του κόστος επένδυσης / λειτουργίας της διαδικασίας. Η διεξαχθείσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις των διαδικασιών που εφαρμόζονται επί του παρόντος ή / και δοκιμάστηκαν για την επεξεργασία των αποβλήτων οινοποιείων, οι οποίες χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες,  φυσικοχημική,  βιολογική,  μεμβρανική διήθηση και διαχωρισμό,  προηγμένες διεργασίες οξείδωσης,  και συνδυασμένες βιολογικές και προηγμένες διαδικασίες οξείδωσης. Αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, καθώς και οι βασικές παράμετροι / παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας λυμάτων. Για την αναθεώρηση αυτή έχουν ληφθεί υπόψη τόσο οι διεργασίες σε εργαστηριακές συνθήκες όσο και σε πιλοτική / βιομηχανική κλίμακα (Ioannou et al., 2015). Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, στην παρούσα διατριβή θα γίνει εκτενής αναφορά στα επιμέρους είδη των παραγόμενων αποβλήτων και των υπολειμμάτων τους, με διαχωρισμό ανάλογα με τα φυσικά του χαρακτηριστικά, υγρά ή στερεά απόβλητα. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί επιχειρηματολογία ως προς την αναγκαιότητα της ανάπτυξης ορθής και βιώσιμης διαχείρισης αυτών και τέλος θα αναπτυχθούν οι πιο αποτελεσματικές υπό περιβαλλοντικό και οικονομικό πρίσμα. Θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα, όπως αυτά θα προκύψουν μετά από την πλήρη καταγραφή, κατανόηση και αξιολόγηση των υφιστάμενων μεθόδων. Στο σύνολο της διεξαγωγής της παρούσας διπλωματικής εργασίας θα ληφθεί υπόψη η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τα απόβλητα οινοποιείων σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, στα πλαίσια της ολιστικής διαχείρισης αποβλήτων οινοποιείου, θα παρουσιαστούν πιθανές χρήσεις και εφαρμογές των επεξεργασμένων υπολειμμάτων, όπως ως βελτιωτικό εδάφους, προσροφητές τοξικών μετάλλων, λιπάσματα και για την παραγωγή πολυμερών από πολυσακχαρίτες. el
heal.advisorName Καπόλος, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.numberOfPages 59
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές