dc.contributor.author | Τηλέμαχος, Κωνσταντίνος | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-11T15:59:43Z | |
dc.date.available | 2019-11-11T15:59:43Z | |
dc.date.issued | 2019-11-11 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18315 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Ανάπτυξη μεθόδου για τον προσδιορισμό μεθανόλης σε τσίπουρα από το σταφύλι ζαμπέλα | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Τσίπουρο | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2017 | |
heal.abstract | Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μίας απλής και σχετικά γρήγορης μεθόδου, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση της μεθανόλης σε αλκοολούχα ποτά.. Είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο να υπάρχουν τέτοιου είδους μέθοδοι με στόχο τον έλεγχο των αλκοολούχων ποτών και την πρόληψη από κρούσματα δηλητηρίασης από την ουσία αυτή, καθώς ενώ είναι τοξική για τον άνθρωπο, χρησιμοποιείται παράνομα στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών με κίνδυνο ένα πλήθος αρνητικών και επιβλαβών αποτελεσμάτων για την υγεία του καταναλωτή. Η ζαμπέλα είναι ποικιλία σταφυλιών η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα στο κρύο, καθώς επίσης και απέναντι στις συνηθέστερες ασθένειες της αμπέλου. Η αντοχή αυτή δίνει τη δυνατότητα βιολογικής καλλιέργειας της ζαμπέλας χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Στην Ελλάδα η παρασκευή τσίπουρου από σταφύλια ζαμπέλας απαγορεύεται καθώς θεωρείται πως παράγεται σημαντική ποσότητα μεθανόλης κατά την απόσταξη. Με την παρούσα εργασία μπορεί να διερευνηθεί η επιστημονική ορθότητα της απαγόρευσης. Τα δείγματα τσίπουρου που ελήφθησαν ήταν από παραγωγούς των Αθαμανικών ορέων (Τζουμέρκα), οι οποίοι χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τσίπουρου, τη ζαμπέλα. Με τη χρήση της μεθόδου που αναπτύχθηκε στον αέριο χρωματογράφο, αναλύθηκαν τα δείγματα, καθώς επίσης έγινε και σύγκριση με άλλα δείγματα οινοπνευματωδών ποτών (τσίπουρο από άλλες περιοχές, τσικουδιά Κρήτης, ζηβανία Κύπρου). Βάσει των αποτελεσμάτων τα δείγματα τσίπουρου ζαμπέλας περιέχαν από 219,5 μέχρι 277 gr MeOH ανά 100L. Το δείγμα ζηβανίας περιέχει 92,12 gr MeOH ανά 100L. Τα δείγματα τσικουδιάς από 275 έως 345,9 gr MeOH ανά 100L, ενώ τα υπόλοιπα δείγματα τσίπουρων κυμαίνονται μεταξύ 215,3 και 250,4 gr MeOH ανά 100L. Βάσει του πειράματος μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κανένα δείγματα τσίπουρου από ζαμπέλα δεν περιέχει μεθανόλη ανώτερη της οριζόμενης από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέγιστη περιεκτικότητα σε μεθανόλη 1000 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100% vol). Ως εκ τούτου η απαγόρευσή παραγωγής τσίπουρου ενδεχομένως θα έπρεπε να επανεξεταστεί. | el |
heal.advisorName | Καπόλος, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ | el |
heal.committeeMemberName | Κουτρουμπής, Φώτης | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 85 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: