dc.contributor.author | Γιανναρά, Μαρία - Κωνσταντίνα | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-08T09:30:48Z | |
dc.date.available | 2020-01-08T09:30:48Z | |
dc.date.issued | 2020-01-08 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18619 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Μελέτη του λίπους στο γάλα σε σχέση με το λίπος και την υγρασία του τελικού προϊόντος | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Γάλα | el |
heal.keyword | Ιδιότητες | el |
heal.keyword | Τυρί | el |
heal.keyword | Υλικά | el |
heal.keyword | Μέθοδοι | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-05-12 | |
heal.abstract | Ο σκοπός της μελέτης ήταν η συσχέτιση του λίπους του γάλακτος με την υγρασία και το λίπος του παραγόμενου από αυτό τυριού φέτα. Πραγματοποιήθηκε λήψη δειγμάτων αιγοπρόβειου γάλακτος, και τυριού φέτα πριν την ωρίμανση και μετά την ωρίμανση από το τυροκομείο. Στα δείγματα γάλακτος προσδιορίστηκαν το λίπος, ενώ στα δείγματα τυριού προσδιορίστηκαν η υγρασία κατά την παρασκευή του τυριού και το λίπος και η υγρασία μετά το τέλος της περιόδου ωρίμανσης με τις κλασικές μεθόδους. Από τα αποτελέσματα προέκυψε μεγάλη διακύμανση στη λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε για τυροκόμηση που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες διακυμάνσεις στη σύσταση του τελικού προϊόντος (τυρί φέτα). Σε ορισμένα δείγματα τυριού μετά την ωρίμανση προσδιορίστηκαν επίπεδα υγρασίας υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, χωρίς όμως να αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό από την τιμή που ορίζει η νομοθεσία. Προσδιορίστηκε στατιστικά σημαντική υψηλή αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην υγρασία του φρέσκου τυριού και το λίπος του ώριμου τυριού φέτα. Δεν προσδιορίστηκε συσχέτιση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί, ανάμεσα στο λίπος του γάλακτος που τυροκομήθηκε και στην υγρασία του φρέσκου τυριού φέτα, καθώς και ανάμεσα στο λίπος του γάλακτος που τυροκομήθηκε και στο λίπος του ώριμου τυριού φέτα. Μικρότερες αρνητικές ή θετικές συσχετίσεις προέκυψαν ανάμεσα στις υπόλοιπες παραμέτρους που προσδιορίστηκαν. | el |
heal.advisorName | Βαμβακάς, Σωτήριος Σπυρίδων | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: