dc.contributor.author | Σταυροπούλου, Κωνσταντίνα | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-21T07:47:38Z | |
dc.date.available | 2020-01-21T07:47:38Z | |
dc.date.issued | 2020-01-21 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18695 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στην Π.Ε. Ηλείας. | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.secondaryTitle | Τάσεις και προοπτικές ανάπτυξης | el |
heal.keyword | Νομός Ηλείας | el |
heal.keyword | Εσπεριδοειδή | el |
heal.keyword | Πολλαπλασιασμός | el |
heal.keyword | Καλλιέργεια | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2015-04-01 | |
heal.abstract | Με τον όρο εσπεριδοειδή αναφερόμαστε σε μια από τις σπουδαιότερες οικογένειες φρούτων, η σημασία των οποίων συνάγεται από την ευρεία εξάπλωση και τη μεγάλη παραγωγή τους. Τα εσπεριδοειδή ήταν άγνωστα στο δυτικό ημισφαίριο μέχρι και τον ερχομό του Κολόμβου, ο οποίος κατά το δεύτερο ταξίδι του μετέφερε σπόρους από πορτοκάλια, λεμόνια και κίτρα στη νήσο Ταϊτή. Αργότερα τον 16ο αιώνα έγιναν και νέες εισαγωγές σπόρων από τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Στην Ευρώπη το πρώτο γνωστό είδος ήταν η Κιτριά. Τα εσπεριδοειδή είναι χειμωνιάτικα φρούτα αλλά πλέον τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο στις αγορές. Η καταγωγή τους είναι από την Ασία αλλά πλέον καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Οι κυρίως καλλιεργούμενες εκτάσεις βρίσκονται σε υποτροπικές περιοχές. Οι πιο διαδεδομένοι αντιπρόσωποι εσπεριδοειδών είναι τα πορτοκάλια (Citrus sinensis L.), τα μανταρίνια (C. reticulate Blanco), τα λεμόνια (C. limon), τα γκρέιπφρουτ ( C. paradise) και τα λάιμ (C. aurantifolia). Η πολύ καλή γεύση τους, γλυκιά , ξινή ή πικρή και η μεγάλη περιεκτικότητα σε χυμό τα κάνει ιδανικά για τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία. Άλλες χρήσεις τους είναι ως αιθέρια έλαια στην φαρμακευτική και παραγωγή καλλυντικών. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, γεγονός που τα κάνει εκτός από νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Οι κυριότερες χώρες καλλιέργειας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Ιταλία, Ισπανία, Μεξικό, Ινδία κ.λ.π. Στην χώρα μας, η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών είναι αρκετά διαδεδομένη εξαιτίας βέβαια και των κλιματικών- εδαφολογικών συνθηκών που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Ο κύριος όγκος παραγωγής εντοπίζεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στις περιοχές Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αχαΐας και Ηλείας. Ακολουθεί η Αττική, η Κρήτη, η Ήπειρος (Άρτα), η Κεντρική Ελλάδα (περιοχή Αιτωλοακαρνανίας) και τέλος η Χίος. Η κύρια παραγωγή πορτοκαλιών εντοπίζεται στην Αργολίδα με ποσοστό 33% επί της συνολικής παραγωγής της χώρας μας. Στην Κορινθία, Λακωνία και Αχαΐα παράγεται το 75% περίπου των λεμονιών της χώρας, ενώ στην Αργολίδα, Χανιά και Χίο το 70% των μανταρινιών. Από πλευράς βιολογίας και οικολογίας τα εσπεριδοειδή είναι δένδρα ή θάμνοι αειθαλή με ευρεία προσαρμοστικότητα σε θερμοκρασία από 13-170C, καθώς και σε αντοχή στο ψύχος ανάλογα με το κάθε είδος. Έχουν χαρακτηριστικό καρπό, το εσπερίδιον, ένα είδος ράγας με χυμό που περιέχεται σε ασκίδια του ενδοκαρπίου. Ο χυμός τους είναι πλούσιος σε σάκχαρα,,βιταμίνες C,B6,αιθέρια έλαια και σε κιτρικό οξύ.Οι καρποί καταναλίσκονται νωποί ή μετά από επεξεργασία, με παραγωγή πλήθους προϊόντων όπως χυμοί, μαρμελάδες, διάφορα γλυκά, αλκοολούχα ποτά. Βέβαια χρησιμοποιούνται και στην βιομηχανία φαρμάκων, καλλυντικών και ως ζωοτροφές. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα ασχοληθούμε με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στην Π.Ε Ηλείας, ώστε μέσω της επεξεργασίας της σχετικής βιβλιογραφίας και των στατιστικών στοιχείων της Δ/νσης Γεωργίας της Π.Ε Ηλείας να αποκτήσουμε μία εικόνα για την καλλιέργεια – παραγωγή- διάθεση των εσπεριδοειδών και την προοπτική ανάπτυξης του τομέα εσπεριδοειδών στην Π.Ε Ηλείας και γενικότερα στην Ελλάδα. | el |
heal.advisorName | Πετροπούλου, Σμαραγδή | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | ΤΕΙ Πελοποννήσου | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
The following license files are associated with this item: